AAA

POLITIKA-KOSOVO | 13.05.2019 17:30 > 13.05 17:30

Vlada Nemačke: Samit u Berlinu održan uz koordinaciju sa SAD

Neimenovani visoki nemački zvaničnik izjavio je da je nedavni samit u Berlinu održan uz punu koordinaciju sa SAD, čime je demantovao izjavu predsednika Kosova Hašima Tačija da takve koordinacije nije bilo, piše gazetaexpress.com.

Prištinski portal prenosi izjavu zvaničnika nemačke vlade koji je rekao da njegova zemlja ima stalnu komunikaciju i saradnju sa Belom kućom o svemu što se odnosi na pitanja oko Srbije i Kosova.

Samit lidera Zapadnog Balkana, Hrvatske, Slovenije, Nemačke, Francuske i EU održan je u Berlinu 29. aprila, na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Tači je na samitu Procesa Brdo-Brioni 9. maja u Tirani izjavio da je bio užasnut kada je saznao da SAD nisu konsultovane tokom priprema samita u Berlinu i založio se da Vašington bude uključen u nastavak procesa dijaloga.

Medjutim, u odgovoru na pitanje portala, ta Tačijeva izjava demantovana je iz kabineta kancelarke Merkel.

"Sigurno je da je nemačka vlada u uskoj i konstantnoj koordinaciji sa SAD na različitim nivoima i pitanjima, uključujući i situaciju na Zapadnom Balkanu", kaže se u odgovoru Kancelarije Vlade Nemačke za odnose sa medijima i dodaje da ne mogu dati više detalja o toj koordinaciji.

Iz nemačke vlade je rečeno i da ne mogu dati detalje ni o narednom sastanku lidera sa berlinskog samita koji je najavljen za 1. jul u Parizu.

Bivša glavna pregovaračica u dijalogu Kosova i Srbije Edita Tahiri ocenila je da Tačijeva izjava predstavlja manipulaciju, jer predsednik Kosova zna da je bilo koordinacije izmedju Nemačke, Francuske i SAD uoči samita u Berlinu.

Ona je procenila da izjava Tačija predstavlja pokušaj da se predstavi kako se u Berlinu nije dogodilo ništa značajno pošto je tamo zakopana njegova ideja o korekciji granica.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.