AAA

POLITIKA-KOSOVO | 16.05.2019 19:40 > 16.05 19:40

Veselji: Nedostatak pravde za žrtve genocida države Srbije nad Albancima je najveća rana

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji izjavio je danas da je najveća rana rata na Kosovu 1998-99. godine nedostatak pravde za žrtve genocida koji je država Srbija izvršila na Kosovu.Predstavljajući predlog odluke o formiranju Državne komisije za stvaranje Tribunala za srpski genocid na Kosovu predsednik kosovskog parlamenta je rekao da je tokom rata više od milion Albanaca nasilno postalo izbeglicama, 13.053 je ubijeno, medju njima i 1.230 dece, uključujući i novorodjenčad.

"Na hiljade žena je silovano. Razlog zašto je demokratski svet odlučio da interveniše je upravo ovaj genocid. Na kraju rata bilo je 6.057 nestalih osoba", kazao je Veselji.

On je rekao da se znaju imena i prezimena onih koji su izvršili zločine, mesta i vreme kada su ih izvršili, ko su bili naredbodavci i da za to ima mnogo dokaza.

Prema njegovim rečima, Kosovo je imalo poverenja u medjunarodnu pravdu, koja je bila jedina koja je imala ovlašćenja i odgovornosti za sudjenje za ratne zločine.

"Kosovo je duboko verovalo medjunarodnoj pravdi sve ove godine, verovali smo da će zločini genocida koji su izvršeni od strane Srbije na Kosovu dobiti neophodan odgovor od strane mehanizma te pravde. Medjutim, danas se osećamo duboko razočarani, kada konstatujemo da se to nije dogodilo", kazao je Veselji.

U toku je rasprava o predlogu za formiranje Državne komisije za stvaranje Tribunala za srpski genocid na Kosovu, dok će se danas takodje raspravljati i o odluci o otvaranju Muzeja genocida, kod Crepociglane i muzeja proterivanja kod Železničke stanice u Prištini.

Doneće se i odluka o Danu genocida.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.