AAA

POLITIKA-KOSOVO | 28.05.2019 15:30 > 28.05 20:21

U današnjoj akciji policije na Kosovu uhapšeno 19 osoba, povredjeno šest civila i pet policajaca. UN: Dva pripadnika Unmika povredjena u akciji kosovske policije

Tokom današnje policijske akcije na severu Kosova uhapšeno je 19 osoba, od toga 11 Srba, četiri Albanaca i četiri Bošnjaka, rečeno je na konferenciji za medije Specijalnog tužilaštva Kosova i Policije Kosova (PK).

Specijalni tužilac Sulj Hodža je rekao da je tužilaštvo saslušalo i uzelo izjave od značajnog broja svedoka, čije je svedočenje doprinelo ostvarivanju današnje akcije.

"Posle jednogodišnje aktivnosti i prikupljanja dokaza tužilaštvo je od Osnovnog suda u Prištini zatražilo dozvolu za kontrolu sumnjivih kuća i lokala", rekao je on.

Hodža je rekao da medju uhapšenima ima pripadnika i starešina PK iz redova srpske, albanske i bošnjačke zajednice.

Direktorka Policijskog inspektorata Kosova Miradije Keljmendi je rekla da su u saradnji sa PK primenili operativni plan iz naloga Osnovnog suda za pritvaranje nekoliko policijskih službenika u severnom delu Kosova.

"Pritvoreni se sumnjiče za krivična dela ilegalne trgovine robom, zloupotrebu službenih ovlašćenja i učešće ili organizaciju kriminalne grupe", rekla je Keljmendi i dodala da su tokom akcije obavljeni pretresi na 12 lokacija.

Ona je rekla da je uhapšen jedan kapetan PK, trojica zastavnika i drugi policijski službenici. Oduzete su različite stvari koje će služiti kao dokazi, kao što je oružje, tehnološka oprema i izvesna količina novca.

Keljmendi je rekla da se nastavlja istraga i da je odlukom tužioca svim pritvorenima odredjena mera pritvora od 48 sati i svi pritvoreni pripadnici policije su suspendovani.

Direktor Policije Kosova Rašid Čalaj je rekao da je operacija bila uspešna, da su iz vatrenog oružja ranjene dve osobe dok su povredjene još tri osobe, svi pripadnici PK.

Prema njemu povredjeno je šest civila koji su bili okupljeni i postavili barikade u Zubinom Potoku.

Policija je prilikom pretresa lokacija oduzela 11 komada oružja.

Rekao je da su pripadnik UNMIK-a, Rus i njegov saradnik, lokalni službenik, privedeni jer su sa vozilom UNMIK-a bili deo barikada u Zubinom Potoku.
UN: Dva pripadnika Unmika povredjena u akciji kosovske policije
Ujedinjene nacije su saopštile da je iz bolnice pušten ruski državljanin, pripadnik Misije UN na Kosovu koji je uhapšen u jutrošnjoj policijskoj akciji na severu Kosova, i pozvale na momentalno oslobadjanje drugog pripadnika Unmika, kosovskog državljanina.

Portparol UN Farhan Hak rekao je da su njih dvojica povredjeni tokom jutrošnje operacije i da je Rus na ispitivanju posle puštanja iz bolnice.

Kosovska policija je saopštila da je pet policajaca i šest civila povredjeno tokom operacije protiv organizovanog kriminala i korupcije, na čijoj su meti prevashodno bili drugi pripadnici policije.

Hak je kazao da je Unmik zabrinut zbog zatvaranja njegovih priadnika "koji su izvršavali svoje dužnosti".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.