AAA

POLITIKA-KOSOVO | 22.08.2019 11:40 > 22.08 13:59

Raspuštena Skupština Kosova. Haradinaj: Pokazana politička zrelost

Sa 89 glasova za i jednim protiv Skupština Kosova je donela odluku o raspuštanju šestog saziva kosovskog parlamenta.

Prethodno je sa 103 glasa za Skupština usvojila zakon o ratifikaciji sporazuma IPA 2018 sa Evropskom unijom u iznosu od više od 90 miliona evra.

Rasprave o raspuštanju Skupštine Kosova nije bilo, već su se o inicijativi koju je predstavio šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići izjasnili šefovi poslaničkih grupa.

Posle današnje odluke Skupštine predsednik Kosova ima ustavni rok od deset dana da zakaže vanredne i prevremene parlamentarne izbore.

Dnevnik "Koha net" je danas objavio da će izbori biti zakazani za 6. oktobra.

Izvor dnevnika je rekao da će na osnovu jučerašnjeg sastanka predsednika Kosova Hašima Tačija i predsednice CIK-a Valjdete Daka, Tači zakazati izbore odmah nakon što Skupština Kosova donese odluku o raspuštanju šestog saziva parlamenta.

"Predsednik je rekao da će ako Skupština bude raspuštena on odmah u petak ili najkasnije u ponedeljak potpisati ukaz o datumu prevremenih izbora. On je odlučio da to bude 6. oktobra", rekao je izvor dnevnika.

Haradinaj: Kosovo je pokazalo političku zrelost odlukom o raspuštanju Skupštine

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj je danas nakon odluke Skupštine Kosova o raspuštanju šestog saziva rekao da je tom odlukom Kosovo pokazalo političku zrelost i naglasio da je na gradjanima Kosova da odluče ko će voditi zemlju u naredne četiri godine.

"Cenim to kao znak političke zrelosti političkih subjekata i za odobravanje IPA sporazuma u Skupštini. Snažno verujem da će gradjani zemlje iskoristiti svoje pravo da odluče ko će upravljati u narednim fazama zemlje. Drago mi je što je sve ovo došlo sa tako velikom političkom zrelošću", rekao je Haradinaj posle sednice Skupštine Kosova.

Prema njemu sada sve političke snage imaju priliku da ponude koncept razvoja.

"Već smo saradjivali sa SDPK sa 100-odstotnim državnim konceptom, ali takodje smo otvoreni za Alijansu novo Kosovo i Socijaldemokratsku inicijativu. Danas smo pobednici kao Kosovo sa zrelošću koje smo pokazali i poslali signal o našoj demokratiji. Za gradjane je važno da se fokusiraju na koncepte koje imaju stranke", rekao je Haradinaj.

Šef poslaničke grupe DSK, Avdulah Hoti, zatražio je od predsednika Kosova Hašima Tačija da što pre odredi datum izbora.

"Očekujem da će predsednik vrlo brzo odrediti datum izbora", rekao je Hoti za KTV.

Lider Pokreta samoopredjelenja Albin Kurti napisao je na Fejsbuku da sada nema vlade dužnika već dolazi vlada razvoja.

"Nakon pada vlade, Skupština je raspuštena. Čestitamo! Sada se okrećemo gradjanima, izvoru suvereniteta, slobodnim i demokratskim izborima, novom legitimitetu institucija, dobrom upravljanju gradjanima. Ova bivša vlada jedva je formirana tri meseca nakon izbora 11. juna 2017, sa minimalnom većinom od samo 61 poslanika. I to je jedva održavano kao vlada manjina, znatno iznad minimalne potrebne većine", napisao je Kurti.

Šef poslanika Socijaldemokratske inicijative Bilal Šerifi ocenio da su odlučili da ne ulaze u koaliciju sa glavnim strankama DSK, DPK ili Samoopredelenjem.

Šerifi je rekao da je Avdulah Hoti zaboravio da zahvali Ramušu Haradinaju koji je doveo zemlju do izbora, jer je rekao da opozicija to nikada nije mogla da učini.

"Hoti je kao predstavnik DSK u svom govoru zaboravio da se zahvali premijeru Ramušu Haradinaju, koji je svojom ostavkom omogućio izlazak na izbore, tako da za opozicione DSK i Samoopredelenje država ne bi izašla na izbore do poslednjeg dana Haradinajevog mandata", rekao je Šerifi.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.