AAA

POLITIKA-KOSOVO | 13.12.2019 18:25 > 13.12 18:30

Kurti i Mustafa postigli koalicioni sporazum

Lideri Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti i Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa dogovorili su se večeras o detaljima koalicionog sporazuma za formiranje nove vlade Kosova.

Prema informacijama iz redova DSK-a rešena su sva sporna pitanja kao što je pitanje budućeg predsednika Kosova nakon isteka mandata aktuelnog predsednika Hašima Tačija i izvršena je raspodela ministarstava pet prema pet.

Dogovoreno je da kandidat Srpske liste dobije Ministarstvo za povratak i zajednice, a ministar iz redova drugih manjinskih zajednica resor kulture.

Takodje je dogovoreno da Ministarstvo unutrašnjih poslova dobije DSK, a Ministarstvo spoljnih poslova Samoopredeljenje.

Predsednik Skupštine Kosova će, prema svemu sudeći, biti poslanica DSK-a Vljosa Osmani.

Sastanak dvojice lidera je još u toku i očekuje se da se oni nakon sastanka obrate medijima i daju više detalja tog sporazuma.

Dogovori o programu nove vlade Kosova traju još od 6. oktobra, kada su održani vanredni parlamentarni izbori i kada je Samoopredeljenje osvojilo najviše glasova, a DSK osvojio drugo mesto.

Kurti i Mustafa su kazali da su programi bili usaglašeni 100 odsto, ali da su bila ostala otvorena pitanja koja su vezana za konkretna kadrovska rešenja i raspodele ministarstava.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.