AAA

POLITIKA-KOSOVO | 28.02.2020 11:50 > 28.02 12:03

EU pozdravlja Kurtijevu najavu o ukidanju taksi

Evropska unija pozdravlja najavu premijera Kosova Aljbina Kurtija o povlačenju taksi na uvoz sirovinskih proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine kao prvi korak i raduje se da vidi više detalja, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

"Ovaj korak mogao bi da ima pozitivan uticaj na obnavljanje regionalne trgovine i otvorio put za obnovu dijaloga izmedju Beograda i Prištine uz pomoć Evropske unije", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je suviše vremena izgubljeno i da je hitno potrebno vratiti poverenje.

"Srbija i Kosovo treba da stvore okruženje pogodno za nastavak dijaloga, u obostranu korist", navodi se u saopštenju i dodaje da visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel spreman da igra ulogu posrednika u dijalogu u ime EU.

Kurti je sinoć objavio da će od 15. marta početi postepeno ukidanje taksi na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine, tako što će prvo biti ukinute takse na sirovine, ali da Srbija istovremeno treba da se obaveže da će obustaviti kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i da treba da započne uklanjanje trgovinskih barijera.

U slučaju da se Srbija ne pridržava obaveze otklanjanja barijera i ne prekine lobiranje za povlačenje priznanja, Kosovo će od 1. aprila početi sa primenom mera reciprociteta, prvo u oblasti trgovinskih odnosa, naveo je Kurti.

On je dodao da će Kosovo, ako Beograd ne odgovori na te zahteve, 15. juna vratiti takse u iznosu od 100 odsto.

Specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel izjavio je da SAD ne podržavaju delimično ukidanje taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije koje je najavio premijer Kosova Aljbin Kurti i da je stav Vašingtona da one moraju da budu ukinute u potpunosti.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.