AAA

POLITIKA-KOSOVO | 03.06.2020 12:55 > 03.06 12:55

Hoti: Neće biti promene granica, nova vlada Kosova preuzima odgovornost za dijalog sa Srbijom

Kandidat za premijera Kosova Avdulah Hoti je danas u Skupštini Kosova istakao da će se "na osnovu Ustava Kosova preuzeti odgovornosti za unapredjenje procesa dijaloga sa Srbijom".

U tom procesu, rekao je Hoti, saradjivaće se s Evropskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama, i "neće se dozvoliti bilo kakva promena granica ili razmena teritorija"."Mi ćemo preuzeti odgovornost za unapredjenje procesa dijaloga sa EU i SAD, ne dozvoljavajući promene granica i razmenu teritorija", rekao je Hoti u govoru.
On je najavio da će raditi na saradnji s kosovskom opozicijom, posebno u vezi s dijalogom sa Srbijom.

Govoreći o prioritetima njegove vlade Hoti je na prva mesta istakao suzbijanje pandemije i ekonomski oporavak Kosova, a ostali zadaci su "jačanje države, povećanje zaposlenosti, jačanje konkurentskih veština".

Hoti je predstavio sastav nove Vlade u kojoj s četiri zamenika premijera. Besnik Tahiti je prvi zamenik premijera iz redova Alijanse za budućnost Kosova (ABK), a ostala tri su Driton Seljamanaj iz DSK, Aljbuljena Balja iz Socijaldemokratske inicijative Kosova (SDI) i Goran Rakić iz Srpske liste koji je i ministar lokalne samouprave.

Ministri u novoj vladi iz DSK su Hikmete Bajrami ministarka finansija i transfera, Vljora Dumoši ministarka kulture, omladine i sporta i Agim Veljiu ministar unutrašnjih poslova i javne uprave.

Anton Ćuni je ministar odbrane, Arban Abraši ministar za infrastrukturu i zaštitu životne sredine, Armend Zemaj ministar zdravlja, i Besian Mustafa ministar poljoprivrede.

ABK, pored prvog zamenika premijera, dobija i Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore, gde bi trebalo da ministarka bude Meljiza Haradinaj Stubla, Ministarstvo pravde će voditi Seljim Seljimi, Ministarstvo ekonomije Bljerim Kuči, dok je Ram Ljika ministar obrazovanja, nauke i tehnologije.

Socijaldemokratska inicijativa će, pored jednog zamenika premijera, imati i dva ministarstva: rada i socijalnog staranja gde je za ministra predložen Skender Rečica, dok je Veselj Krasnići kandidat za ministra industrije i trgovine.

Pored Rakića koji je i ministar lokalne samouprave, za ministra iz Srpske liste je predložen i Daljibor Jevtić.

Za ministra iz redova drugih manjinskih zajednica je predložen Enis Kerdžan za resor regionalnog razvoja.

Sednica se nastavlja izjašnjavanjem šefova poslaničkih grupa o programu i kadrovskim rešenjima za novu vladu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.