AAA

POLITIKA-KOSOVO | 05.07.2020 09:50 > 05.07 20:12

Bolton: Lideri Srbije i Kosova su razgovarali o razmeni teritorija

Bivši savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je da je razmena teritorija pominjana kao mogućnost u razgovorima lidera Srbije i Kosova.

U intervjuu za američko Udruženje stranih novinara (Foreign Press Association), Bolton je rekao da su "lideri Srbije i Kosova još 2018. godine pokazali želju" da reše kosovsko pitanje, jer su uvideli da bez normalizacije odnosa nema ni ekonomskog razvoja ni stabilnosti, preneo je Glas Amerike.

"I mislio sam da vredi pokušati, iako je pitanje za obe zemlje veoma kontroverzno. Jedna od stvari o kojoj su razgovarali bila je mogućnost razmene teritorija", kazao je bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa.

Bolton je naveo da ideja o razmeni teritorija nije dobro prihvaćena u delovima Balkana, Zapadne Evrope i u Nemačkoj, jer bi razmena na jednom mestu bila povod za razmenu na drugom, i dodao da se to dešavalo kroz istoriju.

On je rekao da je uveren da bi Evropa na kraju prihvatila takav dogovor.

"U slučaju da su Kosovo i Srbija postigli dogovor čiji bi deo bila razmena teritorija, da li zaista mislite da bi ostatak Evrope rekao da to nije prihvatljivo za njih i da bi odbacili dogovor dve strane? Za mene je to nezamislivo", kazao je Bolton.

Predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, nikada nisu rekli da je razmena teritorija zvanično bila jedna od opcija za rešavanje pitanja Kosova, dok su mnogi upućeni tvrdili da je ta mogućnost ozbiljno razmatrana.

Glas Amerike je naveo da Vučićev kabinet nije odgovorio na zahtev za komentar Boltonovih navoda.

Bolton je bio Trampov savetnik od aprila 2018. do septembra 2019. godine, a trenutno promoviše memoare u kojima je pisao o dešavanjima u Beloj kući i često kritikuje Trampa.

U avgustu 2018. godine, dok je bio na funkciji, Bolton je rekao da SAD ne isključuju mogućnost teritorijalne korekcije izmedju Srbije i Kosova.

Aktuelni izaslanik Bele kuće za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel demantovao je da je uz posredstvo Trampove administracije postignut dogovor o razmeni teritorija i ukazao da je Bolton vodio svoju politiku dok je bio na funkciji savetnika za nacionalnu bezbednost.

Bolton je komentarisao i otkazani sastanak predstavnika Srbije i Kosova u Beloj kući, zakazan za 27. jun. Sastanak je otkazan pošto je objavljen predlog optužice za ratne zločine protiv Tačija.

"Ovaj samit Srbije i Kosova svakako nije trebalo da dovede do sporazuma. Naravno, ja sam to posmatrao spolja, ali mi je delovao kao prilika za slikanje i ništa drugo. Na kraju se ništa od toga nije desilo", naveo je Bolton.

Ocenio je i da je rešavanje spora Atine i Skoplja o imenu Severne Makedonije bio veliki uspeh, a da su preostali problemi Bosne i Hercegovine i Kosova.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.