AAA

POLITIKA-KOSOVO | 04.08.2020 10:35 > 04.08 10:46

Hiseni: Postoji nepokolebljiva posvećenost SAD podršci dijalogu

Koordinator Kosova u dijalogu Beograda i Prištine Skender Hiseni ocenio je da postoji nepokolebljiva posvećenost i podrška SAD dijalogu započetom u Briselu i sveobuhvatnom, pravednom i trajnom sporazumu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

On je za Glas Amerike, program na albanskom jeziku posle susreta sa Metjuom Palmerom i zvaničnicima Saveta za nacionalnu bezbednost rekao da se na sastancima koje je imao u Vašingtonu uverio da Vašington u potpunosti podržava dijalog.

"Videćemo konkretne korake za uključivanje Sjedinjenih Država u dijalog, uporedo sa Evropskom unijom. Blisko saradjujemo sa Sjedinjenim Državama kako bismo ubrzali proces normalizacije do potpunog medjusobnog priznavanja, kao dve nezavisne i suverene države", kazao je on.

Iako je Srbija insistirala da neće priznati Kosovo, Hiseni je kazao da se ponekad u politici pričaju stvari koje ne moraju nužno odgovarati stvarnosti, a medjusobno priznavanje je, po njegovim rečima "neizbežan rezultat".

On je dodao da bi "u protivnom svaki pokušaj trebalo proglasiti neuspešnim", kao i da ne može biti sporazuma o odredjenim pitanjima bez sveobuhvatnog, obavezujućeg i medjunarodno garantovanog sporazuma.

Na pitanje šta je Kosovo spremno da ponudi, on je rekao da ima prostora za rešenja bez oštećenja suštine, ali da u okolnostima medjusobnog priznavanja, iz potpuno ravnopravnog položaja, Kosovo i Srbija mogu da reše sve probleme.

Prema njemu u odnosima Kosova i Srbije nema "tehničkih pitanja" do zaključenja obostranog priznavanja.

"Sve nosi akutnu političku dimenziju i ta akutna politička dimenzija mora se rešavati i rešiti isključivo sveobuhvatnim sporazumom, što znači uzajamno priznavanje izmedju ovih zemalja", rekao je Hiseni.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.