AAA

POLITIKA-KOSOVO | 27.07.2021 16:30 > 27.07 16:30

OEBS: Institucije Kosova moraju da obezbede napredak i unaprede prava manjina

Institucije Kosova moraju da obezbede kontinuirani napredak i u fokus stave unapredjivanju prava nevećinskih zajednica, kao temelj izgradnje istinski inkluzivnog, mirnog i održivog društva, konstatuje se u izveštaju Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu.

U petom po redu izveštaju Misije OEBS-a se ocenjuje napredak u kosovskim institucijama u primeni Okvirne konvencije Saveta Evrope za zaštitu nacionalnih manjina u oblastima dijaloga izmedju zajednica, bezbednosti i pravde, jezika, obrazovanja, društveno-ekonomskih prava, kulture i medija.
Novi šef Misije OEBS-a na Kosovu, Majkl Davenport, rekao je da je ta misija direktno angažovana u pružanju podrške institucijama i "nastavićemo da budemo partneri relevantnih institucija, prateći preporuke u ovom izveštaju za rešavanje identifikovanih problema".

Devenport je rekao i da je unapredjenje prava nevećinskih zajednica "kamen-temeljac izgradnje istinski inkluzivnog, mirnog i održivog društva".

Izveštaj beleži i pozitivne pomake tokom četvorogodišnjeg perioda evaluacije, "uključujući integraciju pravosudja, usvajanje pravne regulative o povratku raseljenih lica i usvajanje nekih ključnih dokumenata o politici u oblasti kulturnog nasledja".

Pozitivni koraci su i u efikasnosti Institucije ombudsmana "i vladinih napora da uspostavi sveobuhvatan institucionalni okvir za omogućavanje punog uključivanja zajednica Roma i kosovskih Aškalija u društvo".

Misija OEBS-a na Kosovu ima mandat da štiti i promoviše ljudska prava i prava zajednica, kao i demokratizaciju i razvoj sektora javne bezbednosti.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.