AAA

POLITIKA-KOSOVO | 05.08.2021 21:10 > 05.08 21:10

SAD pozivaju Kosovo da 'otvorenog uma' pristupi inicijativama za regionalne integracije

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Prištini pozvala je danas Kosovo da "otvorenog uma" pristupi inicijativama za regionalne integracije i podvukla da podržava napore Zapadnog Balkana u jačavanju regionalnih integracija.

"Na kraju krajeva, vlada Kosova mora odlučiti kojim će se inicijativama pridružiti i koje inicijative najbolje podržavaju njene ekonomske vizije. Medjutim, ohrabrujemo vladu da pristupi regionalnim naporima za ekonomsku integraciju otvorenog uma i da prihvati rešenja koja donose rezultate za građjane Kosova, uz poboljšanje veza sa susedima", kaže se u odgovoru portparola Američke ambasade u Prištini za Radio Slobodna Evropa.
Komentarišući stav Vlade Kosova da se ne pridruži inicijativi "Otvoreni Balkan", u kojoj učestvuju Albanija, Srbija i Severna Makedonija, uz obrazloženje da je bez vizije za region, ambasada SAD u Prištini smatra da je jača ekonomska i politička integracija "od suštinskog značaja za održivi mir i prosperitet", što bi ojačalo "postojeće napore Kosova da dovrši reforme potrebne za budući pristup EU".

"Ohrabrujemo Kosovo da traži mogućnosti za smanjenje trgovinskih barijera, povećanje njegove ekonomske konkurentnosti i izgradnju regionalno integrisane i otporne ekonomije koja pruža rezultate za sve gradjane Kosova", dodaje se u odgovoru ambasade.

Priključenje Kosova "mini-šengenu", prvobitnoj inicijativi koja je promenila naziv u "Otvoreni Balkan", predvidjeno je i Vašingtonskim sporazumom potpisanim 4. septembra 2020. godine u Beloj kući, prema koju aktuelna vlada u Prištini ima rezerve i najavljuje njegovo preispitivanje, a ovu inicijativu ne podržava ni opozicija.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.