AAA

POLITIKA-KOSOVO | 22.09.2021 18:30 > 22.09 18:30

Nevladine organizacije sa Kosova o registarskim tablicama i dijalogu u Briselu

Grupa nevladinih organizacija okupljenih u inicijativi OPEN i pojedini mediji sa Kosova danas su, povodom problema sa registarskim tablicama pozvali na hitnu deeskalaciju i vraćanje pitanja slobode kretanja u okvir pregovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

U saopštenju je ukazano da je sve što se dešavalo u prethodna tri dana, od stupanja na snagu nove odluke Vlade Kosova izazivalo tenzije i zbunjenost medju gradjanima.
Ocenjeno je i da je nivo nepoznanice u vezi te odluke neprihvatljiv i da je protiv interesa gradjana.

Dodaje se da uvodjenju novih mera nije prethodila otvorena društvena debata na kojoj bi se utvrdili svi rizici i izazovi tih mera, "kao i potrebe i vidjenja svih zajednica na Kosovu".

"Opštoj konfuziji koja vlada među gradjanima srpske zajednice na Kosovu doprinose i šture i nejasne informacije o sprovodjenju odluka Vlade Kosova", navodi se u saopštenju.

Ističe se i da su za ovakva pitanja potrebna politička rešenja.

Navodi se i da je do eskalacije došlo "u jeku dijaloga i usred učestalih sastanaka dve strane na političkom i tehničkom nivou" što, kako je navedeno, "ukazuje da u najnovijoj fazi Briselskog dijaloga nije bilo razgovora o suštinskim temama kao što je sloboda kretanja".

"Pozivamo Vladu Kosova da iskoristi ovaj kanal komunikacije i stabilizuje situaciju na terenu kako ne bi došlo do daljeg urušavanja procesa dijaloga ali i svih njegovih dosadašnjih rezultata", dodaje se u saopštenju.

Ukazano je i da eventualni novi zajednički dogovor o slobodi kretanja, "bilo da on podrazumeva preregistraciju KM vozila ili neki novi protokol kretanja" za vozila mora biti propraćen širokom informativnom kampanjom i brzim i jeftinim procedurama.

Naglašeno je i da mora biti praćen "i sistemskom podrškom gradjanima koji se suočavaju sa
poteškoćama pri pribavljanju ličnih i putnih dokumenata".

Potpisnici su nevladine organizacije AKTIV, Centar za afirmativnu društvenu akcije – CASA, Centar za zastupanje demokratske kulture ACDC, Crno beli svet CBS i Humani centar Mitrovica HCM.

Navedeno je da su medju potpisnicima i Institut za teritorijalni ekonomski razvoj – InTER, Komunikacija za razvoj društva CSD. Nova Društvena inicijativa – NSI, Radio Goraždevac i RTV KiM.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.