AAA

POLITIKA-KOSOVO | 18.10.2021 11:35 > 18.10 11:44

U prvom krugu lokalnih izbora na Kosovu izabrano 16 gradonačelnika


Na osnovu više od 95 odsto prebrojanih glasova sa lokalnih izbora na Kosovu, Centralna izborna komisija (CIK) objavila je da je u prvom krugu izabrano 16 gradonačelnika medju kojima je devetoro iz Srpske liste, troje iz Demokratske partije Kosova (DPK) i po dvoje iz Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Alijanse za budućnost Kosova (DPK).

Po preliminarnim podacima, Srpska lista je pobedila u devet od deset opština sa srpskom većinom dok će drugi krug odlučiti pobednika u opštini Klokot.
Kandidati DPK pobedili su u Južnoj Mitrovici, Uroševcu i General Jankoviću.

DSK će imati gradonačelnike u opštinama Lipljan i Peć, dok je Alijansa za budućnost Kosova pobedila u opštinama Dečane i Suva Reka.

Iako nema pobednika u prvom krugu glasanja, u Prištini, Prizrenu, Gnjilanu i u opštini Štimlje najviše glasova osvojio je vladajući pokret Samoopredelenje.

Kandidati Samoopredelenja ulaze u drugi krug glasanja u opštinama Djakovica, Kačanik, Kamenica, Obilić, Orahovac, Podujevo i Vitina.

U opštinama Obilić i Kosovska Kamenica, najviše glasova u prvom krugu osvojili su nezavisni kandidati.

U drugom krugu glasanja, DSK će imati devet kandidata, DPK šest, ABK četiri a Socijaldemokratska incijativa jednog kandidata.

Po podacima CIK Kosova, na lokalnim izborima učestvovale su 32 političke stranke, 33 gradjanske inicijative, jedna koalicija i 23 nezavisna kandidata, a gradjani su birali gradonačelnike i 1.002 odbornika u 38 opština.

Za gradonačelnike 38 opština prijavilo se 166 kandidata, kandidata za odbornike bilo je 5.198 a glasalo se u 883 glasačka centra sa 2.477 glasačkih mesta.

Izbore je pratilo više od 25.000 posmatrača iz političkih stranaka, inicijativa, koalicija i predstavnika nezavisnih kandidata, civilnog društva, medija, diplomatskih predstavništava akreditovanih na Kosovu, kao i posebna posmatračka ekipa Evropske unije.

   //

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*



otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.