AAA

POLITIKA-KOSOVO | 01.08.2022 09:00 > 01.08 09:06

Vlada u Prištini na mesec dana odložila primenu mera. Lajčak pozdravio odluku. Na prelazu Merdare uklonjene barikade.

Vlada u Prištini odložila je primenu mera na mesec dana, preneli su kasno sinoć prištinski mediji.

Kako je saopštila prištinska vlada, ove mere će biti odložene do 1. septembra, ukoliko danas budu uklonjene barikade postavljene na administrativnim prelazima.
Američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer (Jeff Hovenier) izjavio je kasno sinoć da je od kosovskih vlasti tražio odlaganje odluke o primeni reciprociteta za mesec dana, jer, kako je naveo, postoje neslaganja i dezinformacije u vezi sa ovom odlukom.

"Jedan od razloga što sam ovde i što sam se sastao sa predsednicom (Vjosom) Osmani i premijerom (Aljbinom) Kurtijem je da im kažem da treba da odlože za 30 dana sprovodjeenje odluke o reciprocitetu, jer postoje neslaganja i dezinformacije u vezi sa tom odlukom", rekao je Hovenijer, prenela je RTK.

Odluku Prištine pozdravili su visoki predstavnik Evropske unije (EU) Žozep Borel (Josep Borrell) i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

"Očekujem da će sve blokade na putu odmah biti uklonjene. Otvorena pitanja treba rešavati kroz dijalog uz posredovanje EU i fokusirati se na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa izmedju Kosova i Srbije, što je od suštinskog značaja za njihovu integraciju u EU", napisao je Borel na Tviteru.

Vlada Kosova trebalo je od danas da počne sa izdavanjem takozvanih ulazno-izlaznih dokumenata za sve gradjane Srbije koji ulaze na Kosovo.


Na prelazu Merdare uklonjene barikade

Posle odluke vlasti u Prištini da na mesec dana prolongira izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata za sve gradjane Srbije koji ulaze na Kosovo, na zahtev ambasade SAD, uklonjene su barikade koje su bile postavljene na prelazu Merdare, na kojem od jutros saobraćaj funkcioniše normalno.

Kako je javila RTS, na prelazu Merdare, na kojem se sinoć formirala kolona od pet do šest kilometra, od jutros nema gužve, a na ulazak na Kosovo čeka se 10 minuta.

Na ulazak na Kosovo u najvećoj meri čekaju Albanci koji se na odmor vraćaju iz zapadnih zemalja.

Na Jarinju do 6.30 sati nije bilo promena u odnosu na juče, barikade su i dalje na putu, a na sever Кosova se ne može ni pešice.

Policija u Rudnici jutros je obaveštavala vozače da idu na alternativne prelaze.


Lajčak pozdravio odluku Vlade Kosova o odlaganju mera reciprociteta

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozdravio je danas odluku kosovske vlade o odlaganju mera reciprociteta prema Srbiji za 30 dana.

Lajčak je na svom Tviter nalogu napisao da je zahvalan ambasadoru SAD u Prištini Džefu Hovenijeru (Jeff Hovenier) na "snažnoj podršci".

"Pozdravljamo odluku Kosova da prihvati predlog Žozepa Borela (Josep Borrell) za odlaganje mera za mesec dana. EU očekuje da se sve blokade na putevima odmah uklone. Borel poziva Kosovo i Srbiju da se uključe u dijalog o napretku", napisao je Lajčak.

Vlada u Prištini odložila je primenu mera na mesec dana, preneli su kasno sinoć prištinski mediji.

Kako je saopštila prištinska vlada, mere će biti odložene do 1. septembra, ukoliko danas budu uklonjene barikade postavljene na administrativnim prelazima.

Hovenijer izjavio je kasno sinoć da je od kosovskih vlasti tražio odlaganje odluke o primeni reciprociteta za mesec dana, jer, kako je naveo, postoje neslaganja i dezinformacije u vezi sa ovom odlukom.

Odluku Prištine pozdravio je Borel. "Očekujem da će sve blokade na putu odmah biti uklonjene. Otvorena pitanja treba rešavati kroz dijalog uz posredovanje EU i fokusirati se na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa izmedju Kosova i Srbije, što je od suštinskog značaja za njihou integraciju u EU", napisao je Borel na Tviteru.

Vlada Kosova trebalo je od danas da počne sa izdavanjem ulazno-izlaznih dokumenata za sve gradjane Srbije koji ulaze na Kosovo.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.