AAA

POLITIKA-KOSOVO | 16.08.2022 12:55 > 16.08 17:04

Ambasadori Kvinte poručili da je Kosovo nezavisno i da podržavaju sve njegove odluke

Predsednik Srpske liste i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Goran Rakić izjavio je danas je gradonačelnicima četiri opštine sa severa Kosova na sastanku sa ambasadorima Kvinte poručeno da je "Kosovo nezavisno i da te zemlje podržavaju sve odluke Kosova".

Rakić je novinarima u Vladi Srbije rekao da je načelni dogovor bio da taj sastanak, koji je održan u ponedeljak, bude zatvoren za javnost, bez slika i saopštenja, ali da su "zbog težine i ozbiljnosti poruke" imali odgovornost da objasne šta se desilo na tom sastanku. "Na sastanku koji je trajao oko dva sata, gde su gradonačelnici upoznali ambasadore sa problemima u tim opštinama, ključne poruke koje su mogli čuti od ambasadora zemalja Kvinte su sledeće da njihove zemlje podržavaju kosovsku nezavisnost i da oni, kao funkcioneri tih zemalja, takodje podržavaju nezavisnost", kazao je Rakić.

Po njegovim rečima, ambasadori su istakli i da podržavaju odluke koje Priština donosi, posebno o tablicama i uvodjenju ulazno/izlaznog dokumenta koji bi se izdavao Srbima pri ulasku i izlasku sa Kosova.
"Oni se pozivaju da je Priština to uradila u skladu sa Briselskim sporazumom, da je to sve već dogovoreno", dodao je Rakić i dodao da je od njih traženo da "prihvate realnost da je Kosovo nezavisno".

Dodao je da su se gradonačelnici usprotivili i naveli da te odluke nisu u skladu sa Briselskim sporazumom i istakao da je to za Srbe na severu apsolutno neprihvatljivo.

Rakić je naglasio da sve treba rešavati dijalogom i za briselskim stolom i dodao da očekuje da će u Briselu 18. avgusta biti pronadjen način kako da se prevazidje kriza.

On je dodao i da su ambasadori Kvinte na sastanku upitali gradonačelnike kakva su njihova očekivanja za Zajednicu srpskih opština (ZSO) i naveo da je ambasadorima poručeno da Srbi ne očekuju da to bude "bilo kakva nevladina organizacija", kako to pominju pojedini političari na Kosovu.

Rakić je istakao da ta zajednica pre svega ima ingerencije iz oblasti zdravstva, gde će moći da biraju lekare, ingerencije iz oblasti prosvete, da deca mogu da biraju u koju će školu ići, kao i ingerencije iz oblasti prostornog planiranja.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.