AAA

POLITIKA-KOSOVO | 29.09.2022 17:50 > 29.09 18:14

EU obezbedjuje domove za raseljene i socijalno ugrožene porodice u Gračanici

Izgradnja dve nove stambene zgrade koje finansira EU za 34 porodice koje su više od 20 godina živele u kolektivnom centru Padalište u opštini Gračanica ušla je u drugu fazu, a useljenje se očekuje u septembru 2023, saopšteno je iz kancelarije EU na Kosovu.

Pored izgradnje dve nove zgrade u selu Suvi Do, projekat EU za stambeno zbrinjavanje raseljenih i socijalno ugroženih porodica u Gračanici u vrednosti od 2,5 miliona evra je već završio renoviranje 22 stana, čime će se poboljšati životi ukupno 56 porodica.
"Posle toliko života u veoma teškim uslovima, 34 porodice koje žive u kolektivnom centru u Gračanici, konačno će dobiti domove. Ponosan sam što je EU u mogućnosti da pomogne i nadam se da će lokalne vlasti nastaviti da zadovoljavaju druge potrebe ove ugrožene populacije", rekao je ambasador EU na Kosovu Tomas Sunjog.

Po rečima direktorke Danskog saveta za izbeglice na Kosovu, Kristen Stec, gradjevinski radovi su počeli u julu 2022. godine, a završetak je zakazan za avgust 2023. godine.

"Pored dve stambene zgrade, radovi obuhvataju i izgradnju rekreativnih zona i društvenog centra sa prostorom za učenje i igru za decu, kafića i prostora za mala lokalna preduzeća, kao i unapređenje lokalne infrastrukture", dodala je ona.

Projekat se sprovodi u saradnji s kosovskim Ministarstvom za zajednice i povratak, koje doprinosi sa dodatnih 100.000 evra za gradjevinske radove, i s Opštinom Gračanica.

"Ovaj projekat u velikoj meri doprinosi misiji naše opštine da poboljša životne i socio-ekonomske uslove za ugrožena i raseljena lica i pružiće podsticaj zajednici Suvi Do", rekla je gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić.

Od 2002. godine EU je na Kosovu uložila više od 77 miliona evra da podrži procese povratka i reintegracije i poboljša život nevećinskih zajednica.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.