AAA

POLITIKA-KOSOVO | 06.01.2017 11:20 > 06.01 11:23

Mustafa: Nalozi za hapšenje iz Srbije su provokacije

Premijer Kosova Isa Mustafa ocenio je danas da su nalozi koje Srbija izdaje za hapšenje kosovskih gradjana "provokacije".

Mustafa je na sednici Vlade Kosova naveo da se radi na oslobadjanju lidera Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuša Haradinaja koji je pre dva dana uhapšen u Francuskoj na osnovu medjunarodne poternice Srbije.

"Želim da izrazim uznemirenje zbog pritvaranja i procedura koje se vode protiv predsednika ABK i bivšeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja. Nalozi za hapšenje iz Srbije su nepravični i predstavljaju provokacije", kazao je Mustafa.

Navodeći da su takvi akti "neprihvatljivi", Mustafa je dodao da kosovske vlasti "svim kapacitetima" rade na oslobadjanju lidera Alijanse za budućnost Kosova.

"Haradinaj je u dva navrata dokazao nevinost u Hagu. Mi očekujemo oslobadjanje Haradinaja kao i da francuske vlasti reaguju i ove naloge za hapšenje ocene neosnovanim", kazao je Mustafa.

On je naveo i da će Priština "u koordinaciji sa drugim faktorima" delovati kako bi Srbija povukla naloge za hapšenje "bivših zvaničnika i boraca za slobodu Kosova".

"U vezi sa slučajem Haradinaj, mi smo u kontaktu i sa Evropskom unijom", kazao je Mustafa.

Alijansa za budućnost Kosova organizuje danas u 13.00 časova marš na kome će izraziti nezadovoljstvo zbog pritvaranja Haradinaja na osnovu medjunarodne poternce koju je izdala Srbija.

Ramuš Haradinaj uhapšen je po nalogu za hapšenje iz 2006. godine zbog sumnji da je tokom 1998-99. godine počinio ratne zločine nad Srbima i nealbancima na Kosovu i Metohiji.

Nadležni sud u Francuskoj odlučio je juče da Haradinaja zadrži u pritvoru dok Srbija ne dostavi zahtev za ekstradikciju. Haradinaj je 2015. godine bio uhapšen na aerodromu u Ljubljani, ali je posle nekoliko dana bio oslobodjen.

Poternicu protiv Haradinaja Srbija je izdala 2006. godine zbog sumnje da je počinio ratne zločine 1998. i 1999, u vreme kada je bio jedan od komandanata OVK. Njemu je sudjeno i u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. oslobodjen svih optužbi.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.