AAA

POLITIKA-KOSOVO | 08.01.2017 17:40 > 08.01 17:58

'Haradinaj nije državljanin Srbije već Kosova'

Predsednik Skupštine Albanije Iljir Meta izjavio je danas u Prištini da Ramuš Haradinaj, koji je po srpskoj poternici uhapšen u Francuskoj, "nije državljanin Srbije već simbol Albanaca celog sveta".

Meta je posle susreta sa rukovodstvom Alijanse za budućnost Kosova (ABK) ocenio da će slučaj Haradinaja biti "vrlo brzo rešen" i da će se lider ABK-a uskoro vratiti na Kosovo.

"Ovo će se pitanje vrlo brzo rešiti, pošto Haradinaj nije gradjanin Srbije već Kosova i kao takav je simbol Albanaca u celom svetu. Haradinaj je ponos svih Albanaca i zbog činjenice da se suočio smelo i dostojanstveno sa medjunarodnom pravdom", kazao je Meta na konferenciji za novinare.

On je ocenio da je hapšenje Haradinaja "iznenadjujući i šokantan akt".

Predsednik Skupštine Albanije posetio je Prištinu kako bi izrazio solidarnost sa Haradinajem.

Ramuš Haradinaj uhapšen je u sredu po poternici Srbije iz 2006. godine zbog sumnji da je tokom 1998. i 1999. godine počinio ratne zločine nad Srbima i nealbancima.

Nadležni sud u Francuskoj odlučio je u četvrtak da Haradinaja zadrži u pritvoru dok Srbija ne dostavi zahtev za izručenje.

On je 2015. godine bio uhapšen na aerodromu u Ljubljani, ali je posle nekoliko dana oslobodjen.

Poternicu protiv Haradinaja Srbija je izdala 2006. godine zbog sumnje da je počinio ratne zločine 1998. i 1999, u vreme kada je bio jedan od komandanata OVK. Njemu je sudjeno i u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. oslobodjen svih optužbi.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.