AAA

POLITIKA-KOSOVO | 09.01.2017 12:10 > 09.01 12:17

Francuski sud u četvrtak o zahtevu Haradinaja za puštanje iz pritvora

Francuski sud odlučiće u četvrtak o zahtevu odbrane Ramuša Haradinaja da bude uslovno pušten iz pritvora u toj zemlji, izjavio je danas Arianit Koci, pravni zastupnik lidera Alijanse za budućnost Kosova (AZBK) i bivšeg premijera Kosova, kojeg Srbija sumnjiči za ratne zločine. 
Prema rečima Kocija, Haradinaj bi trebalo da bude oslobodjen ali uz obavezu da ostane u Francuskoj do kraja procedure i donošenje konačne odluke.

Prethodno je Koci za prištinske medije izjavio kako su svi pravni argumenti na strani Haradinaja, i da će se ta "nezavidna situacija koja je bila nepotrebna", vrlo brzo okončati.

Predstavnici AZBK su najavili da će Kosovo dati garancije za uslovno oslobadjanje Haradinaja, dok je kosovska ministarka pravde Durata Hodža izjavila da se dva puta u pisanoj formi obratila svom francuskom kolegi povodom slučaja Haradinaj.

Ramuš Haradinaj uhapšen je u sredu po nalogu za hapšenje iz 2006. godine zbog sumnji da je tokom 1998. i 1999. godine počinio ratne zločine nad Srbima i nealbancima.

Nadležni sud u Francuskoj odlučio je u četvrtak da Haradinaja zadrži u pritvoru dok Srbija ne dostavi zahtev za ekstradiciju.

Haradinaj je još jednom, 2015. godine, bio uhapšen, na aerodromu u Ljubljani, ali je posle nekoliko dana bio oslobodjen.

Poternicu protiv Haradinaja Srbija je izdala 2006. godine zbog sumnje da je počinio ratne zločine 1998. i 1999, u vreme kada je bio jedan od komandanata OVK. Njemu je sudjeno i u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. oslobodjen svih optužbi.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.