AAA

POLITIKA-KOSOVO | 24.01.2017 20:10 > 24.01 20:13

Nikolić: Insistiranje na nezavisnosti KiM problem za Srbiju

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u utorak uveče u Briselu da je objektivan problem za Srbiju neprekidno insistiranje Kosova na nezavisnosti i takozvani neutralni stav EU.

Nikolić je za Radio-televiziju Srbije rekao da "teško šta može da se dogovori" u razgovoru s predstavnicima Prištine u Briselu, kao i da bi večeras prvo trebalo dogovoriti ponašanje u sledećim slučajevima poput slučaja s vozom Beograd-Kosovska Mitrovica.

"O tome sam govorio gospodji (visokoj predstavnici EU Federiki) Mogerini  -  šta to mislite da mi možemo da dogovorimo sa njima kad ovde dolaze kao predstavnici takozvane nezavisne države, kad imaju podršku svih vas. Ona je rekla da nemaju podršku cele EU", kazao je Nikolić i ocenio da se sve svede da Srbija prihvati nove obaveze, a da Priština ne mora da izvrši prihvaćene obaveze.

Nikolić je kazao da "onaj ko želi da spreči sukobe na Kosovu i Metohiji mora da radi ozbiljno, mora da natera obe strane da ispunjavaju svoje obaveze" i da će Srbija i dalje preuzimati obaveze koje su u okviru Ustava, ali da Srbija dolazi pred zid koji se zove uslov koji Albanci treba da ispune   Zajednicu srpskih opština, kao i sve ostao što je dogovoreno.

"Svako od nas ima ono što nosi u srcu, znam da albanski političari nose u srcu nezavisnost Kosova. Ja kažem da je to nemoguće dok postoji Srbija", rekao je Nikolić.

Sastanak delegacije Srbije, u kojoj su premijer Aleksandar Vučić i predsednik Tomislav Nikolić, i visoke predstavnice EU Federike Mogerini počeo je u Briselu nešto posle 19 časova u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Federika Mogerini odvojeno će se sastati i s delegacijom Kosova koju predvode predsednik Hašim Tači i premijer Isa Mustafa.

Posle tih odvojenih sastanaka, oni će prisustvovati zajedničkoj večeri.

Agenda sastanka nije saopštena, a u Briselu je rečeno da poslednji dogadjaji "naglašavaju potrebu jačeg angažovanja" i da je napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine od ključne važnosti za obe strane, za EU i za ceo Zapadni Balkan.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.