AAA

POLITIKA-KOSOVO | 02.03.2017 07:15 > 02.03 09:20

Haradinaj: Ja sam politički talac

Lider Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je politički talac koji se u Francuskoj drži na zehtev Srbije i da očekuje da će ga Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru osloboditi i omogućiti mu povratak na Kosovo.

"Ne postoji druga odluka osim oslobadjanja iz ovog besmislenog zadržavanja. Sve navodi na to da je ovaj zahtev politički, a ja sam politički talac u Francuskoj na njihov zahtev", kazao je Haradinaj za Radio Slobodna Evropa.

Haradinaj je uhapšen 4. januara na aerodromu u Bazelu po Interpolovoj poternici Srbije zbog optužbi za ratne zločine, a sud u Kolmaru trebalo bi danas u 9.00 da odluči o zahtevu za njegovo izručenje.

Francuski sud ga je 12. januara uslovno pustio da konačnu odluku o izručenju čeka na slobodi u Francuskoj.

Na pitanje kako će reagovati u slučaju da sud donese odluku u korist Srbije, Haradinaj je odgovorio:

"Ja sam Albanac, rodjen sam kao Albanac i služim svom narodu i svojoj zemlji. Zato sam ponosan i uvek ću ostati veran svom pravu. Dakle, ne priznajem jurisdikciju Srbije", kazao je Haradinaj.

On je dodao da ga na Kosovu čeka mnogo posla i da će dati svoj doprinos za napredak zemlje, s obzirom da, kako je rekao, stanje u zemlji nije dobro po pitanju vladavine prava, ekonomije i drugih stvari.

Haradinaja je 2012. godine Haški tribunal za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji oslobodio optužbe za ratni zločin.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.