AAA

POLITIKA-KOSOVO | 27.03.2017 15:35 > 27.03 17:20

Simić: Povratak u institucije u interesu srpskog naroda na Kosovu

  • Foto arhiva

Predsednik poslaničkog kluba Srpske liste u Skupštini Kosova Slavko Simić rekao je da su se danas, po sopstvenoj odluci, poslanici te liste vratili u kosovski parlament nakon što su u oktobru zamrzli svoje učešće u radu u kosovskim institucijama.

Simić je u agenciji Beta rekao da su poslanici odluku o povratku u institucije doneli u interesu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji koji je to podržao, a odluku je podržao u ime Vlade Srbije i direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić.
Upitan koji je pomak učinjen u odnosu na zahteve koji su navedeni kao razlog zamrzavanja rada u kosovskim institucijama, Simić je rekao da su predstavnici Srpske u prethodnom periodu izrazili svoj politički protest.

"Dakle, nismo učestvovali u radu institucija zato što se nisu poštovala prava srpske zajednice, nije se poštovao glas srpskih političkih predstavnika. Sigurno da je taj naš politički protest imao neku vrstu efekta zato što smo o svim problemima razgovarali i s visokim medjunarodnim zvaničnicima koji su posetili Prištinu, kao i s predstavnicima Kvinte iz ovdašnjih ambasada", rekao je Simić.

Prema njegovim rečima, predstavnici Srba su u svim tim razgovorima ukazivali da su se zakoni, poput onog za Trepču i Kapitalne investicije, usvajali bez konsultacija sa srpskim političkim predstavnicima i da je tako politički protest predstavnika Srba urodio plodom zato što posle toga Priština neće moći više da donosi jednostrane političke odluke koje narušavaju vitalne interese srpske zajednice.

"Mi smo sigurno u razgovoru s visokim zvaničnicima naterali medjunarodnu zajednicu i EU da izvrši odredjeni pritisak, a u poslednje vreme i otvoreni pritisak na prištinske institucije da se krene sa formiranjem ZSO. A ideja o formiranju vojske nije naisla na podršku medjunarodne zajednice. Inače, neučestvovanje u institucijama i ukazivanje na ključne probleme pokazuje da su naši razgovori s predstavnicima medjunarodne zajednice urodili plodom", ocenio je Simić.

Na pitanje šta je sa zakonima o Trepči i Kapitalnim investicijama zbog kojih su predstavnici Srba zamrzli svoj rad u institucijama, Simić je odgovorio da su ti zakoni usvojeni ali da u praksi ne mogu da se sprovedu i da očekuje da će oni, kao i zakon o verifikaciji imovine na zahtev predstavnika Srba, a uz pomoć EU na Kosovu i koalicionih partnera biti vraćeni na doradu.

On je dodao da predstavnici Srpske žele da upravo kroz institucije štite vitalne interese, a to je da se i na tehničkom i na visokom nivou nastavi dijalog Prištine i Beograda u Briselu.

"Za nas je od posebnog interesa da upravo kroz institucije sprečimo Prištinu u nameri da transformiše Bezbednosne snage Kosova u oružane snage Kosova. Dakle da formira vojsku mimo Ustava, mimo podrške poslanika srpske i drugih manjinskih zajednica. Siguran sam da ćemo u tome uspeti jer ideja predsednika Hašima Tačija nije naišla na podršku ni medjunarodne zajednice, ni NATO-a, ni na podršku predstavnika srpske zajednice koji su snažno protiv te ideje", rekao je Simić.

Prema njegovim rečima, predstavnici Srba će isključivo raditi na održavanju mira, stabilnosti i bezbednosti srpske zajednice i gradjana Kosova.

"Mi ćemo dati snažnu podršku da se što pre krene s formiranjem Zajednice srpskih opština. Sprečićemo kroz institucije Prištinu da samostalno ulazi u aranžman za ZSO bez srpskih predstavnika i srpske zajednice što su predstavnici EU rekli predstavnicima Prištine na sastanku kome sam prisustvovao. Hoću da kažem da je ZSO u vlasništvu srpske zajednice koja živi na Kosovu. Mi želimo da taj proces formiranja krene što pre", rekao je Simić.

On je dodao da će već od danas preko skupštinskih odbora i skupštinskih sednica predstavnici Srpske govoriti otvoreno šta žele, koliko su učinili za sve ovo vreme kako bi sačuvali mir i stabilnost i koliko su zaista želeli da grade partnerski odnos sa institucijama i albanskom zajednicom na Kosovu.

Upitan da li je znao da je premijer Srbije i kandidat za predsednika Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu bečkom Standardu, koji su preneli srpski mediji, pre njihove odluke o povratku u institucije Kosova najavio da će se srpski poslanici vratiti u kosovske institucije i da je o tome u sredu postignut dogovor, Simić je rekao da je upoznat sa tim intervjuom i da premijer ima redovnu komunikaciju sa političkim predstavnicima srpske zajednice na Kosovu i Metohiji i da to Srbima mnogo znači.

"Naravno, mi smo se konsultovali i sa našom vladom, sa našim premijerom i odluka o povratku u institucije je donesena u pravom trenutku", odgovorio je za Betu Simić.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.