AAA

POLITIKA-KOSOVO | 07.06.2017 15:25 > 07.06 15:36

OEBS: Veoma osetljiva situacija medju partijama Srba sa severa Kosova

Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu, Jan Bratu ocenio je danas da je veoma osetljiva situacija na severu Kosova medju partijama kosovskih Srba i pozvao sve političke subjekte da poštuju pravo svakog gradjana da sam odluči za koga će glasati.

"Situacija je veoma osetljiva, nažalost dogodili su se neki incidenti medju kojima u Leposaviću" kada su se sukobili predstavnici Srpske liste i Partije kosovskih Srba koju je nedavno osnovao bivši lider Srpske Aleksandar Jablanović. Tada je priveden Jablanović, zbog, kako prenose mediji, repetiranja pištolja, rekao je Bratu

Podsetio je da je OEBS zajedno sa Ambasadom SAD pozvao da se obezbedi da izborni proces bude fer i pravičan.

"Tom prilikom osudili smo svaku pretnju. Nažalost, vidimo da se u nekim sredinama pretnje nastavljaju, iako za to nema mesta u demokratskim zemljama. Pozivamo sve politčke subjekte da poštuju pravo svake ličnosti da glasa slobodno, da bi se obezbedilo da izborni proces bude slobodan, pravična i miran", rekao je Bratu tokom posete Odboru Centralne izborne komisije za žalbe.

Na pretnje u nekim sredinama na Kosovu reagovale su i ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD.

"Proteklih dana, kao i danas, primili smo niz zabrinjavajućih izveštaja o pokušajima da se utiče na rezultate izborana Kosovu putem pretnji i zastrašivanja. Naročito se čini da postoji pokušaj zastrašivanja i primoravanja kosovskih Srba da glasaju na određen način. Takve akcije su potpuno neprihvatljive", kaže se u zajedničkom saopštenju ambasada zemalja "Velike petorke" na Kosovu.

Oni pozivaju sve koji su uključeni u pritiske, da od toga odustanu, i pozivaju kosovske vlasti i policiju na istragu.

"Svi gradjani Kosova moraju imati pravo da glasaju po svojoj savesti i bez zastrašivanja, mešanja i straha. Ovi izbori su prilika za gradjane Kosova da izaberu svoje predstavnike. Samo gradjani Kosova imaju tu mogućnost i odgovornost. Kao članovi medjunarodne zajednice, radićemo sa onima koje narod bude izabrao", navodi se u izjavi.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.