AAA

POLITIKA-KOSOVO | 01.08.2017 19:50 > 01.08 20:09

Bećaj: Poziv na untrašnju raspravu o Kosovu znak da Srbija i Kosovo nisu izabrali prošlost

Politički analitičar Beljulj Bećaj ocenio je danas da je unutrašnja rasprava o Kosovu na koju je pozvao predsednik Srbije Aleksandar Vučić znak "da Srbija i Kosovo nisu izabrali prošlost i da su svesni da mogu da utiču na promenu odnosa u budućnosti".

"U kontekstu mogućih rešenja, dabome, i razgraničenje je ostalo kao jedna moguća vizija rešavanja nataloženih problema u dugoročnom procesu", rekao je Bećaj za radio Slobodna Evropa.

On je ukazao i da je "u svakom slučaju, dobro što ima više predloga" navodeći daje to "dokaz da ima više interesovanja da se ovaj gorući problem definitivno reši".

Po njegovim rečima, zvanična politika je decenijama uveravala Srbe da veruju u nešto što ne postoji, a Kosovo definitivno ne postoji u Srbiji.

On smatra da su ideje i predlozi kao što je predlog ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića o razgraničenju kontradiktornosti manjeg značaja u "odnosu na tu kontradiktornost koja je postojala dekadama u našim odnosima".

Bećaj kao znak priznavanja realnosti ocenjuje Dačićev poziv na suočavanje sa stvarnošću da Albanci ne žele da budu deo Srbije.

Isto tako shvata i njegov stav da Srbija nema ni snage, a ni potrebe, da ratuje jer više na Kosovu nema šta da dobije.

Toj Dačićevoj oceni, medjutim, dodaje ono što sam smatra važnim da se u Srbiji zna: "Srbija nema ni šta da izgubi ukoliko Albanci prihvate ovdašnje Srbe kao ravnopravne partnere".

"Dakle, ne vidim da Srbija išta može da izgubi time što će albanska većina na Kosovu tretirati Srbe kao ravnopravne gradjane, poštovati sva njihova prava, i individualna i kolektivna, slobodu kretanja, uključujući, razume se, i religiju i crkvu", smatra on.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.