AAA

POLITIKA-KOSOVO | 17.08.2017 08:45 > 17.08 09:35

Djurić: Unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji važan za očuvanje Srba i njihovih svetinja

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić izjavio je danas da je unutrašnji dijalog o pitanju Kosova i Metohije značajan za očuvanje tamošnjih Srba i srpskih svetinja.

"Unutrašnji dijalog može značajno ojačati pregovaračku poziciju Srbije i važan je zbog budućih generacija, zato što treba da postignemo što veću društvenu koheziju, da bismo mogli svi zajedno da odgovorimo na izazove s kojima se suočavamo", rekao je Djurić za Radio-televiziju Srbije.
Komentarišući "kiparski model" kao moguće rešenje za pitanje Kosova i Metohije, Djurić je kazao da to nije dobar model za Srbiju.

"Ne vidim šta je to rešeno na Kipru, ne vidim da je bilo šta ozbiljno rešeno na Kipru", rekao je Djurić.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine u Briselu, Djurić je kazao da bi voleo da pritisak medjunarodne zajednice na Prištinu bude dosledniji.

"Vidim da se u evropskim integracijama Prištine govori o nekakvoj demarkaciji naše granice, što je u jasnom interesu statusnog stava koji ima Priština ili o pitanju borbe protiv kriminala i korupcije što je u interesu svih. Ali, niko od njih ne postavlja Prištini uslov za Zajednicu srpskih opština (ZSO) da bi dobili napredak po pitanju odnosa sa EU", rekao je Djurić.

On je danas izjavio da je Srbija na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija braneći sebe branila medjunarodno pravo, dok su drugi potkopavali temelje medjunarodnih principa.

Djurić je za Radio-televiziju Srbije kazao da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na sednici Saveta bezbednosti UN izneo činjenice o stanju na Kosovu i Metohiji, kao i nastojanja Srbije da kroz dijalog nadje rešenje.

"Cinično je da drugi predstavnici kažu da ne može da se razgovara o menjanju granica, a pokušavali su da ih menjaju pre samo nekoliko godina", rekao je Djurić.

Komentarišući zahtev ambasadorke Kosova u SAD Vljore Čitaku na sednici Saveta bezbednosti UN da se ukine mandat misije UN na Kosovu UNMIK-a, Djurić je kazao da je to ideja uklanjanja "neprijatnih svedoka".

"Pošto je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i Metohije nelegalna, onda je potrebno ukloniti neprijatne svedoke, a UNMIK je neprijatan svedok svega onoga što se dešava protivno medjunarodnom pravu", istakao je Djurić.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.