AAA

POLITIKA-KOSOVO | 21.09.2017 15:55 > 21.09 16:38

Tači: Dijalog o normalizaciji odnosa od životnog značaja za Kosovo i Srbiju

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da je dijalog o normalizaciji odnosa od životnog značaja za Kosovo i Srbiju, kao i za njihovu evropsku perspektivu.
"Kosovo je opredeljeno da bude deo NATO, Evropske unije (EU) i organizacije Ujedinjenih nacija (UN) i zbog toga je dijalog od životnog značaja", izjavio je Tači za program na albanskom Glasa Amerike (VOA)

Prema njegovim rečima dijalog ulazi u završnu fazu i treba da dovede do konačnog sporazuma i pomirenja izmedju Kosova i Srbije što bi stvorilo mogućnost da Srbija prizna realnost na Kosovu, kako je to izjavio i predsednik Srbije Aleksanddar Vučić.

"Zato je i na sinoćnjem sastanku koji je održan u kancelarijama EU u Njujorku pod rukovodstvom gospodje (Federike) Mogerini potvrdjeno da je potrebno brzo kretanje i dinamičan proces koji bi se okončao finalnim sporazumom koje bi podrazumevalo priznanje medjusobnih relanosti i sigurnu perspektivu dve zemlje u evropskim integracijama. Podvlačim i za učlanjenje Kosova u UN, što je naš cilj", kazao je Tači za VOA.

Odgovarući na pitanje može li se Kosovo učlaniti u UN, a da ga ne prizna Srbija, Tači je rekao da nakon postizanja konačnog sporazuma i normalizacije odnosa Kosova i Srbije niko nema prava ni moralnog ni političkog da stavi veto u Savetu bezbednosti UN za učlanjenje Kosova u UN.

Prema njegovim rečima, puna normalizacija odnosa podrazumeva medjusobno priznanje realnosti, jer je reč o dve suverene zemlje koje imaju sigurnu evropsku perspektivu.Tramp ima jasnu viziju za Kosovo, pozvao sam ga da dodje u Prištinu

Tači se u Njujorku sastao sa predsednikom SAD-a Donaldom Trumpom koga je pozvao da poseti Kosovo, prenosi danas Gazeta expres.

"Bilo je veliko zadovoljstvo razgovarati sa predsednikom Donaldom Trampom. Sastanak je bio vrlo prijateljski i topao. Predsednik Trump, kao i svi prethdni predsednici SAD-a, ima jasnu viziju za Kosovo", rekao je Tači.

Tači je naveo da je veoma značajna podrška za Kosovo.

Prema njegovim rečima, prvi čovek SAD, tokom tog kratkog susreta rekao je da je Kosovo divna zemlja i da su ljudi koji žive na Kosovu divni.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.