AAA

POLITIKA-KOSOVO | 21.09.2017 23:15

OEBS poziva na pluralističku i fer izbornu kampanju na Kosovu

Misija OEBS-a apelovala je danas, prvog dana kampanje za lokalne izbore koji će biti održani na Kosovu 22. oktobra, na sve učesnike da vode pozitivnu kampanju bez pretnji ili bilo kakvog zastrašivanja, i podsetila na ključne standarde slobodnih i fer izbora.

Šef Misije OEBS na Kosovu Jan Bratu (Jan Braathu) poželeo je svim partijama, gradjanskim inicijativama i kandidatima angažovanu izbornu trku i uspešan izborni proces, navedeno je u saopštenju.

"Još od vremena kada je Misija OEBS-a sprovodila izbore na Kosovu pa sve do poslednja tri izborna ciklusa, na Kosovu je stvorena kultura suštinski konkurentnih i fer izbora. Ovo je značajno demokratsko dostignuće koje prema tome treba potvrditi kroz ovu kampanju i izborni proces 22. oktobra", izjavio je Bratu.

U saopštenju se navodi da u ovom kontekstu, OEBS takodje podseća na izveštaj Posmatračke misije Evropske unije o Prevremenim skupštinskim izborima održanim 11. juna na Kosovu, koji sadrži korisna i detaljna zapažanja o prethodnom izbornom procesu, uključujući i period kampanje.

Dodaje se da za inspiraciju i smernice o tome kako biti u skladu sa ključnim OEBS-ovim izbornim standardima može koristiti i Priručnik za sprovodjenje izbornih preporuka OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) .

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.