AAA

POLITIKA-KOSOVO | 24.10.2017 12:45 > 24.10 16:08

Tači potpisao ukaz o imenovanju sudija i tužilaca iz manjinskih zajednica

Predsednik Kosova Hašim Tači je danas nakon polaganja zakletve potpisao ukaz o imenovanju 40 sudija i 13 tužilaca iz manjinskih zajednica i istakao da imenovanje nosilaca pravosudnih funkcija iz manjinskih zajednica predstavlja multietničku prirodu Kosova, saopšteno je iz kabineta kosovskog predsednika.

"Kosovo je izgradjeno na ustavnim osnovama sveobuhvatnosti, ravnopravnosti i slobode svake ličnosti. Kosovo je usvojilo adekvatne mere da bi promovisalo punu i efektivnu ravnopravnost putem učešća pripadnika zajednica u svim oblastima ekonomskog, društvenog, političkog i kulturnog života" rekao je Tači obraćajući se novoimenovanim sudijama i tužiocima.

Prema njegovim rečima, imenovanje sudija i tužilaca iz manjinskih zajednica predstavlja u potpunosti multietničku prirodu Kosova.

Tači je istakao da je pred njima velika odgovornost.

"Ja imamo puno poverenje da ćete znati da se nosite sa tom odgovornošću i da se gradjani Kosova osećaju sigurni i ravnopravni pred zakonom", kazao je Tači.

U saopštenju se ističe da ukaz o postavljanju sudija i tužilaca iz manjinskih zajednica jedna od afirmativnih mera koje institucije Kosova preduzimaju kako bi se postigla puna i efektivna ravnopravnost pripadnika zajednica u svim oblastima ekonomskog, društvenog, političkog i kulturnog života.

Polaganjem zakletve i ukazom se obezbedjuje "potpuna primena Sporazuma o pravosudju koji je postignut u Briselu 10. februara 2015. godine".

Srpske sudije i tužioci u utorak, 17. oktobra, nisu došli na polaganje zakletve čime je trebalo da počne primena tog sporazuma.

Prema Sporazumu iz februara 2015, predvidjen je jedinstveni pravosudni sistem, odnosno jedan osnovni sud i jedno osnovno tužilaštvo za ceo region Mitrovice.

Kako su tada kosovski zvaničnici izjavili, sudije i tužioci će raditi zajedno i neće biti podeljeni po etničkoj osnovi.

Sporazum predvidja da će krivični predmeti biti procesuirani u objektima suda na severu, dok će se gradjanske parnice voditi u objektima suda na jugu.

Predsednik suda i glavni tužilac dolaze iz različitih etničkih zajednica, glavni tužilac će biti Albanac, a predsednik Suda Srbin.

Broj sudija i administrativnog osoblja biće srazmeran broju i strukturi stanovništva u tom delu Kosova.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.