AAA

POLITIKA-KOSOVO | 17.11.2017 14:00 > 17.11 14:58

EU otkazala konferenciju za novinare s Haradinajem


Evropska unija (EU) otkazala je zakazanu konferenciju za štampu s kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem koja je trebala da bude održana posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje. Portparolka EU nadležna za Zapadni Balkan Maja Kocijančić rekla je za agenciju Beta da je razlog "agenda", dok pouzdani izvori Radija Slobodna Evropa (RSE) navode da je atmosfera od početka sastanka bila napeta.

Prema izvoru RSE, osobe koja je prisustvovala sastanku, atmosfera na sastanku je bila od početka napeta i kulminirala je kada je Haradinaj, navodno, insistirao na jačem angažovanju SAD u dijalogu s Beogradom.
"Ona (visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini) je ovo shvatila lično i nervozno napustila sastanak i nije se više vratila", rekao je taj izvor za RSE.

Na sastanku su učestvovali Haradinaj, Mogerinijeva i komesar EU za proširenje Johanes Han.

Konferencija za štampu je deo dnevnog reda kada se jednom godišnje održava Savet za stabilizaciju i pridruživanje. To je bio slučaj u četvrtak sa Srbijom i u sredu sa Albanijom, kao i ranije s drugim državama regiona.

Konferencija za štampu nakon Saveta za stabilizaciju i pridruživanje s Kosovom retka je prilika kada se evropski zvaničnici u Briselu pojave pred novinarima zajedno s predstavnicima zvanične Prištine.

Nadležni u institucijama EU uglavnom izbegavaju obraćanje novinarima kada Brisel posete lideri sa Kosova.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.