AAA

POLITIKA-KOSOVO | 02.12.2017 09:30 > 02.12 10:51

Tahiri: Interpol ukinuo poternicu za Haradinajem

Ministar pravde Kosova Abelard Tahiri je za prištinske medije izjavio da je u petak posle podne Ministarstvo pravde Kosova informisano da premijer Kosova Ramuš Haradinaj nije više na spisku osoba koje traži Interpol. On je za televiziju Klan Kosova izjavio da je o tome službeno informisan i da će od sada kosovski premijer bez ikakvih problema moči da putuje u inostranstvu.

Premijer Haradinaj je 4. januara ove godine pritvoren u Kolmaru u Francuskoj na osnovu poternice koju je protiv njega za navodne ratne zločine u Inteprolu podigla Srbija.

Posle više od 4 meseci, 27. aprila sud u Kolmaru je odbacio zahtev za estradikciju Haradinaja Srbiji.

Posle ovog dogadjaja, kosovske vlasti zatražile su povlačenje poternice protiv Haradinaja i svih drugih osoba sa Kosova koje je Interpolu dostavila Srbija, ocenjujući da se radi o neosnovanim, nezakonitim i političkim optužbama i poternicama.

Haradinaj je takodje bio optužen pred Medjunarodnim sudom za zločine u bivšoj Jugoslavije u Hagu, ali je oslobodjen od svih tačaka optužnice.

On je odmah nakon objavljivanja optužnice, 8. marta 2005. godine. podneo ostavku na funkciju premijera koju je obavljao samo 100 dana i dobrovoiljno se predao Haškom tribunalu.

U prvom sudjenju Haradinaj je proglašen nevinim 2008 godine, dok je u drugostepenom postupku oslobodjen optužnice 2012 godine. 


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.