AAA

POLITIKA-KOSOVO | 11.12.2017 18:00 > 11.12 18:05

Tači očekuje da Srbija prizna nezavisnost Kosova, kritikuje mešanje Rusije

Predsednik Kosova Hašim Tači je izjavio da očekuje da sporazumom o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije uz posredovanje Evropske unije,"Srbija konačno prizna realnost nezavisnosti Kosova".

"Naše dve delegacije i EU takođe tačno znaju o čemu razgovaramo. Prvi sporazum koji je postignut u Briselu je imao za cilj povlačenje paralelnih srpskih institucija sa Kosova i angažovanje Beograda da se ne meša u ustavni poredak na Kosovu. Drugi sporazum treba da se odnosi na priznanje pune realnosti nezavisnosti Kosova. Mi smo to dužni našoj deci i ja lično nikada neću prestati da tražim konačni mirovni sporazum", kazao je Tači za francuski časopis "Politik eneternasional" (Politique internationale).

Ocenio je da je prijem Crne Gore u NATO jedna od najboljih vesti ove godine i nastavio: "Kosovo se sada graniči s dve države članice Nato-a Albanijom i Crnom Gorom".

"Mi smo veoma zainteresovani da se pridružimo Nato-u. Ostale su nam još neke etape do učlanjenja, počevši od transformacije naših bezbednosnih snaga u multietničke vojne snage. Mi takođe treba da radimo da budemo deo Parnerstva za mir i da pripremimo Kosovo da postane čanica Evroatlanske alijanse", kazao je Tači i dodao da je okončanje proširenja Nato-a na Zapadnom Balkanu najbolja garancija onemogućavanje starih pretenzija.

Kosovski predsednik je ocenio da se Rusija sve više se upliće u celoj zoni Zapadnog Balkana: "Propagandno oružje Rusije kao što su RT i Sputnik, neprekidno prenose vesti protiv Nato-a i EU. S druge strane, neke nevladine organizacije igraju vrlo negativnu ulogu u Srbiji, ali i medju pripadnicima srpske zajednice u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i u nekim opštinama na Kosovu", kazao je kosovski predsednik.

Tači je i izrazio žaljenje što se još ne može suprostaviti toj "asimestričnoj propagandi, lažnim vestima i finansiranju ekstremnih grupa koje vode ideološki rat".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.