AAA

POLITIKA-KOSOVO | 13.01.2018 18:20

Vašington upozorava američke putnike na moguće nemire na severu Kosova

Stejt department upozorio je sve američke gradjane koji nameravaju da idu na Kosovo, posebno na sever u Mitrovicu, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan da budu oprezni, objavila je danas u novom obaveštenju za putovanja američka ambasada u Prištini.

Ambasada je prenela upozorenje Stejt departmenta u kome se od američkih državaljana koji žele da idu na Kosovo traži dodatni oprez zbog mogućih nemira, ali se i u upozorenju pominju i teroristički napadi.

"Terorističke grupe nastavljaju da planiraju moguće napade u regionu Balkana, uključujući i Kosovo. Napadi mogu nastati sa malo ili bez ikakvog upozorenja. Ciljevi mogu biti turističke lokacije, stanice, pijace, tržni centri, hoteli, klubovi, restorani, mesta bogosluženja, parkovi, sportski i kulturni dogadjaji, obrazovne ustanove, aerodromi i druge javne površine", navodi Stejt department.

U upozorenju se dodaje da se "politički motivisano nasilje javlja širom Kosova".

Ambasada je dodala da je upozorenje objavljeno kako bi pomogli gradjanima SAD da dodju do važnih informacije o bezbednosti, da znaju da treba da izbegavaju demonstracije, da se drže mesta kojih se drže i ostali "zapadnjaci".

Na sajtu je navedeno da tenzije medju zajednicama na severu Kosova nastavljaju da podstiču nasilje, demonstracije i druge vrste nemira u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Saveti za putovanje imaju nekoliko nivoa, daju opis rizika, pružaju jasne korake koje treba preduzeti.

Izmedju ostalog, ta uputstva sadrže i informacije o demonstracijama, trendovima kriminala i dogadjajima.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.