AAA

POLITIKA-KOSOVO | 17.03.2018 12:00 > 17.03 14:14

Vučić: Srbiji se ne piše dobro ako ne bude rešenja za 'kosovsko-metohijski čvor'

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će nastaviti razgovore sa Albancima kako bi se pronašlo kompromisno rešenje "kosovsko-metohijskog čvora", jer se Srbiji u budućnosti "ne piše dobro" ukoliko taj problem ne bude rešen.

"Nastaviću razgovore sa Albancima bez obzira što im ništa ne verujem. Mi nemamo drugi izbor. Moramo da pronadjemo kompromisno rešenje, ako ne bude tako, kompromisno, neće ga ni biti", kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije.

On je kazao da će ako treba 20 sati obrazlagati kompromisno rešenje za kosovsko-metohijsko pitanje, a onda neka narod sam zaključi da li je on u pravu ili nije.

Vučić je na konferenciji pokazao Briselski sporazum rekavši da su šest od 15 tačaka tog sporazuma posvećeno Zajednici srpskih opština na Kosovu ostala "mrtvo slovo na papiru".

"Pet godina niko nije želeo da to bude provedeno u delo. Očigledno je da Albanci nisu želeli da to sprovedu u delo, ali to smo pregovarali pod okriljem EU očekujući da EU bude garant sprovodjenja tih sporazuma", kazao je Vučić.

On je kazao da je Evropska unija želela da ZSO bude formirana, njihov uslov za viznu liberalizaciju Kosova i Metohije bio bi ZSO, a ne demarkacija granice sa Crnom Gorom.

"Srbija je svoje obaveze ispunila, a niko nigde to ne kaže, nego govore o dve strane", kazao je Vučić i dodao da je sit tog izjednačavanja dve strane.

Vučić je rekao da više nikome neće dozvoliti da se izjednačavaju dve strane, dodajući da će svakog dana reagovati ukoliko se i dalje bude govorilo o dvema stranama.

Srbija ne može podržati formiranje Vojske Kosova

Predsednik Srbije izjavio je da Srbija ne može odobriti formiranje Vojske Kosova i pozvao Srbe na Kosovu da ne učestvuju u formiranju organa druge države. 

"Oni sada idu po srpskim sredinama i potkupljuju srpske mladiće da bi išli u njihovu vojsku, ne idu samo na jugu već i na severu", istakao je Vučić na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije i pozvao Srbe na Kosovu da ne učestvuju u tome, da se ponašaju odgovorno i da brinu o sebi i o svojoj bezbednosti, ali i da ne učestvuju u formiranju organa druge države.

Na pitanje šta očekuje od nastavka razgovora sa Hašimom Tačijem 23. marta, kazao je da ne očekuje ništa novo jer "na gotovo svakom sastanku svi očekuju da mi nešto novo uradimo za nekoga".

"Mi nemamo šta više novo da uradimo, osim da čekamo formiranje Zajednice srpskih opština i da čekamo ponudu za kompromisno rešenje kosovskog problema", istakao je Vučić.

Kazao je da je njegov posao da ide na razgovore, a kako je dodao, misli da "u srbiji niko nema dilemu da će on na najsnažniji način štititi interese Srbije".

Na pitanje da li ostaje pri svom stavu da u aprilu izadje sa rešenjem za Kosovo, rekao je da ostaje pri svemu što je govorio.

"Da li ću za sebe da zadržim mogućnost da zbog specifičnosti spoljnopolitičke situacije nešto ubrzam ili usporim, ali ću to da uradim svakako i da preuzmem odgovornost za sebe", rekao je Vučić.

Naše službe oglasiće se za dve nedelje o ubistvu Olivera Ivanovića

Vučić je danas naveo da će se za dve nedelje srpske službe oglasiti o ubistvu lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića u severnoj Kosovskoj Mitrovici, na Kosovu.

Vučić je kazao da će se službe oglasiti o tome šta su saznale i šta ne mogu da saznaju.

"Ne mislim da će se mnogi iznenaditi. Iznenadiće se oni koji su znali krivca unapred. Nisam želeo ja danas da mi neko ne kaže da zloupotrebljavam dvomesečnu tragediju", kazao je Vučić.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara ispred sedišta SDP u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Za četvrto dete 18.000 evra podrške za deset godina

Predsednik Srbije izjavio je i da je "najveći problem Srbije to što nema više dece zbog čega je doneo odluku da se formira savet za populacionu politiku".

Vučić je kazao da akcioni plan tog tela predvidja da majka za radnje prvog deteta dobije 100.000 dinara jednokratne pomoći, za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće dete 12.000 dinara mesečno deset godina i za četvrto dete 18.000 evra za deset godina.

On je na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije kazao da je poslednji trenutak da država počne da se bavi problemom nedostakta dece, navodeći da je zbog toga juče odlučio da se formira taj savet koji će se baviti razmatranjem mera u oblasti populacione politike, davanjem predloga i stručnih analiza.

"U zavisnosti od rešavanja kosovskog problema Srbija će 2060. godine imati izmedju 3,9 miliona i 5,5  miliona stanovnika. Svakako ćemo biti mali i značajno manji nego što smo danas. Za to smo sami krivi", kazao je Vučić pozivajući se na dugoročne analizi koje su radili stručnjaci.

On je kazao da je moguće da po "konzervativnom scenariju" od 3,9 miliona stanovnika 1,7 miliona budu penzionera.

"To bi značilo da smo zavrišili kao nacija, ne bismo imali nikakav ekonomski potencijal, demografski i politički potencijal", kazao je Vučić.

On je rekao da je broj rodjenih po majci 1,44 u Srbiji i da je potrebno da bude 0,8 više da bi postojala prosta reprodukcija u zemlji.

"Ključni problem Srbije je da mi nemamo dece. Ako mi nemamo decu i nemamo budućnost. Ljudi to moraju da razumeju", kazao je Vučić i dodao da je obaveza svih da brinu o otadžbini i budućnsti.

Pozvao je sve poslodave u Srbiji da poštuju majke, imaju više razumevanja za porodiljska odsustva i da ih ne otpuštaju zbog toga.

"Svi moramo da pomognemo ženama, naročito mi muškarci. Mroramo pomagati majkama kao opštine, gradovi, muževi, komšije... Molim poslodavce da imaju više razumevanja za žene na porodiljskom odsustvu, država će pomagati poslodavcima. Trudnoća ne sme biti povodom za otpuštanje s posla", kazao je Vučić.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.