AAA

POLITIKA-KOSOVO | 26.03.2018 17:45 > 26.03 20:09

Marko Djurić uhapšen u Kosovskoj Mitrovici i sproveden ka Srbiji (VIDEO)

Kosovska policija je potvrdila agenciji Beta da je Marko Djurić, šef kancelarije za Kosovo i Metohiju vlade Srbije, večeras deportovan u Srbiju.

Djurić i Selaković danas su oko 17 časova stigli u Kosovsku Mitrovicu da bi prisustvovali unutrašnjem dijalogu o KiM.

Kako je javila dopisnica Bete iz Mitrovice, policija je upala u prostorije Mitrovačkog dvora gde se održavao okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji i uhapsila Djurića. Policija je suzavcem rasterala gradjane okupljene ispred Mitrovačkog dvora a suzavac je bačen i u salu Mitrovačkog dvora gde su bili okupljeni politički predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji.

Čuli su se pucnji, lomljava stakla i uzvici na albanskom jeziku.

U Kosovskoj Mitrovici je posle hapšenja Djurića više ljudi lakše povredjeno. Kosovski specijаlci su, tokom аkcije hapšenja Djurića, nаpаli i povredili snimаteljа Radio televizije Srbije Vlаdimirа Milićа.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić je u izjavi za agenciju Beta pozvala vlasti Srbije i Kosova da pokažu neophodnu uzdržanost i zrelost da situacija na Kosovu ne bi dalje eskalirala posle hapšenja Djurića. Ona je rekla da sva pitanja od obostranog interesa treba da se rešavaju u okviru dijaloga u Briselu, čiji je krajnji cilj normalizacija odnosa Kosova i Srbije. Ona je zaključila  da EU žali zbog trenutne situacije.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, koji je s Djurićem otišao na Kosovo, postavio je pitanje korišćenja sile prema ljudima sa, kako je rekao, podignutim rukama koji se nisu suprotstavljali i izneo očekivanje da će Djurić odmah biti pušten.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun je gostujući na RTS kazao da bi ovakvo ponašanje Prištine neko mogao da protumači kao "pravu objava rata srpskom narodu i srpskoj državi".

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je da je hapšenje Djurića svesna, politička odluka. On je istakao da se hapšenjem Djurića nastavlja trend destabilizacije na Kosovu, koji je započet ubistvom lidera Gradjanske incijative SDP Olivera Ivanovića.

Izvor video: N1

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.