AAA

POLITIKA-KOSOVO | 29.05.2018 23:00

Vučić: Pravno obavezujući sporazum sa Albancima u interesu Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u interesu Srbije da postigne pravno obavezujući sporazum sa Albancima i da za njegovo postizanje mora postojati široka saglasnost i većinska volja srpskog društva.

"U interesu Srbije je da postignemo sporazum s Albancima, bez obzira na to da li ćemo postati članica EU ili ne. Ali, kada bi se to dogodilo, uveren sam da bi vrata bila ne odškrinuta, već širom otvorena", kazao je on.
Vučić je u intervjuu za Večernje novosti od srede kazao da će sa svojim predlogom za rešenje kosovsko-metohijskog pitanja izaći kada bude ocenio da je to dobro za zemlju i kada bude moguće dobiti odredjeni rezultat.

"I da upetostručimo BDP i budemo šampioni reformi EU će nas na kraju usloviti rešavanjem pitanja Kosova. Nema sumnje da je to ključna stvar i kad god nam kažu nešto drugo, u stvari misle na Kosovo. Zato želimo da postignemo neku vrstu kompromisnog rešenja", rekao je Vučić.

On je kazao da niti je realno, niti je moguće da Srbija sve da, a da ne dobije ništa, kao i da Albanci to moraju razumeti, jer ni oni neće imati budućnost, ako ne bude dogovora.

Upitan o prihvatljivosti dosadašnjih predloga za rešenje kosovskog čvora, Vučić je kazao da je od "pojedinih velikih igrača na svetskoj pozornici" dobijao nešto što liči na načela, principe, što predstavlja "non pejper".

"I da je bila pitana da li tako nešto prihvata ili ne, Srbija bi teško na te predloge mogla da pruži pozitivan odgovor", kazao je on i dodao da velike zapadne sile polaze od toga da je teritorijalno pitanje Kosova i Metohije rešeno tako što su dobili nezavisnost.

On je kazao da oni od toga neće da odustanu, ali da Beograd pokušava da vidi šta može da dobije i za Srbe na Kosovu i Metohiju i za Srbiju.

"To nije pitanje samo Srba na Kosovu i Metohiji. Oni su najvažniji, njihova bezbednost, sigurnost, život, ekonomski napredak, perspektiva, budućnost. Ali, to nije jedino pitanje za njih, to je pitanje i za sve ostale koji žive u Srbiji", kazao je Vučić.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.