AAA

POLITIKA-KOSOVO | 05.06.2018 18:35 > 05.06 18:51

Kosovo ne učestvuje u nastavku dijaloga sa Srbijom 7 i 8. juna u Briselu

Šef delegacije Kosova u tehničkom dijalogu sa Srbijom, Avni Arifi odbio je poziv Evropske unije (EU) za učešće na sastanku u četvrtak i petrak, 7. i 8. juna, u Briselu koji je trebao da se fokusira na Zajednicu opština sa srpskom većinom (ZSO). Arifi je za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio da Kosovo neće učestvovati u dijalogu dok Srbija ne ispuni sve briselske dogovore.

Arifi je objasnio da je od Brisela krajem aprila zatraženo da se 2. maja organizuje sastanak zbog ozbiljnih zastoja u sprovođenju sporazuma o energetici, o zajedničkom upravljanju granica i o ostalim temama.
Međutim, Kosovo nije dobilo odgovor, te je zahtev ponovljen 21. maja.

"Krajem maja smo dobili dopis za održavanje sastanka o nekim drugim temama, odnosno da predstavimo Upravljačku ekipu koja treba da izradi nacrt statuta za Zajednicu (ZSO), a što je za nas bilo irelevantno. Naravno, mi smo to odbili. Mi insistiramo na dijalogu i na tome da razgovaramo o svim temama. Srpska delegacija je prošli put saopštila da je razlog njihovog učešća u razgovorima samo ZSO. Mi smo tu za sve sporazume ili će se implementirati svi sporazumi ili ni jedan", rekao je Arifi.

On je ocenio da je Evropska unija "pala je u zamku Beograda i ponaša se tako da se stvara utisak da ih interesuje samo Zajednica (srpskih opština)".

"Ne interesuje ih što zbog energetike Kosovo gubi na desetine milione eura, ne interesuje ih što zbog zajedničkog upravljanja granice smo izgubili 24 miliona eura. Ne interesuje ih most u Mitrovici, niti diplome. Prema tome, za nas kao Kosovo – ili sve ili ništa", ocenio je šef delegacije u tehničkom dijalogu.

Arifi je ukazao da se pored toga "Srbija rasistički ponaša i prema kosovskim sportistima" kojima je onemogućeno da se takmiče u Srbiji, te tvrdi da je normalizacija sa takvim ponašanjem nemoguća.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.