AAA

POLITIKA-KOSOVO | 09.08.2018 16:50 > 09.08 16:55

Tači imenovao nove sudije Ustavnog suda Kosova, medju njima i Radomir Laban

Kosovski predsednik Hašim Tači imenovao je nove sudije Ustavnog suda Kosova medju kojima se nalazi i Radomir Laban, koga je predložila Srpska lista, prenosi portal KoSSev.

Pored Labana, tajnim glasanjem izabrane su ostale sudije Bajram Ljatifi, Safet Hodža, Remzije Istrefi-Peci i Nedjmi Redžepi, a njihovo imenovanje pratilo je predložene odluke kosovske Skupštine od 18. maja, odnosno 6. jula.

Sudije su položile zakletvu pred Tačijem.

KoSSev je podsetio da je Srbija u novembru prošle godine od EULEX-a zatražila da uhapsi Radomira Labana.

Portal navodi da je osoba pod imenom Radomir Laban, kao član takozvane carinske mafije, 2011. godine osudjena u srpskom sudu zbog primanja mita na kaznu zatvora u trajanju od šest godina, s tim što mu je uračunato vreme provedeno u pritvoru u trajanju od dve godine i četiri meseca.

Prema pisanju više medija, kako podseća KoSSev, verovalo se da je poslednjih godina boravio na Kosovu upravo u bekstvu od srpskih vlasti.

"Mi kao parlamentarna grupa, odnosno kao srpski i politički predstavnici ovde u Skupštini želimo da predložimo danas i da podržimo kandidata koji ima veliko pravno iskustvo, sa profesionalnom reputacijom u oblasti javnog i ustavnog prava i kandidata naravno koji ima visoko moralne kvalitete i integritet. Dakle, to je kandidat koji je gotovo imao najveći broj glasova na raspisanom konkursu, to je gospodin Radomir Laban. Pozivam veće zajednice, odnosno poslanike iz redova manjinske zajednice da podrže predlog i naravno pozivam sve ostale poslanike da danas u punom skupštinskom sazivu podrže predlog da gospodin Radomir Laban bude novi sudija Ustavnog suda", tako je poslanik Srpske liste Slavko Simić u kosovskoj skupštini na sednici od kolega zatražio da glasaju da za člana Ustavnog suda Kosova izaberu Labana, koji se, kako navodi KoSSev, prema dosadašnjim informacijama, nalazi na listi Interpola, po zahtevu Srbije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.