AAA

POLITIKA-KOSOVO | 30.09.2018 19:50

Haradinaj: Imamo blagoslov SAD za formiranje Oružanih snaga Kosova

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da Kosovo ima "blagoslov" SAD za transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova.

"Kosovo ima blagoslov Amerike, Departmana odbrane za vojsku Kosova. To je najbolja vest koju donosimo iz Amerika ovog puta", rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare po povratku iz SAD.
Haradinaj je tokom boravka u Njujorku na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija imao mnogobrojne sastanke sa predstavnicima zemalja iz celog sveta.

On je rekao da je dobio podršku SAD i zemalja Evropske unije za evroatlantski put Kosova i za sve značajne procese.

Haradinaj je rekao da je u Njujorku i Vašingtonu razgovarao o članstvu Kosova u Interpolu, sigurnosti i dijalogu.

Govoreći o susretu sa američkim sekretarom odbrane Džejmsom Matisom, Haradinaj je rekao da je razgovarao o bezbednosti uopšte, vojsci Kosova i dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

"Dao sam garancije generalu Matisu da je Kosovo stabilno, da će se saradnja sa Kforom i Natoom nastaviti, znači sa američkim trupama na Kosovu", kazao je Haradinaj.

On je rekao da američkog sekretara odbrane informisao o procesu transformacije BSK u Oružane snage Kosova.

Kosovo uživa veliko poštovanje institucija SAD, u ovom slučaju institucija odbrane i bezbednosti, posebno sekretara Matisa koji je dao podršku Vojsci Kosova, kazao je Haradinaj.

Takodje je Matisa informisao o dijalogu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i pri tome dodao da je potrebno naći rešenje i medjurnarodni bilateralni sporazum koji bi bio pravno obavezujući, ali nikako promenom granice ili razmenom teritorija.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.