AAA

PREDSEDNIčKI IZBORI | 16.03.2017 18:25 > 16.03 18:31

Skup u Savamali u subotu 'radi istine i slobode'

Izborni štab Saše Jankovića, kandidata na predsedničkim izborima u Srbiji, najavio je danas da će se gradjani u subotu, 18. marta, okupiti, radi istine u beogradskoj četvrti Savamala, iako je Policijska stanica Savski venac odbila da primi prijavu tog skupa.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je o skupu obavešteno poštom, a gradjani će se radi istine i slobode okupiti u Hercegovačkoj ulici, u subotu, 18. marta, od 17 časova", navodi se u saopštenju.

U noći izmedju 24. i 25. aprila prošle godine grupa maskiranih ljudi je bagerom nezakonito srušila tri objekta u Hercegovačkoj ulici, a još nije zvanično utvrdjeno ko je to uradio i zašto.

Policijska stanica Savski venac, koja je pre skoro jedanaest meseci "odbila da reaguje na pozive gradjana iz Savamale", odbila je i da primi prijavu javnog skupa u Hercegovačkoj ulici, naveo je Jankovićev izborni štab.

Time je, posle svih drugih nezakonitosti, MUP pokušao da ospori i pravo gradjana na slobodno okupljanje, garantovano Ustavom  Srbije, navodi se u saopštenju.

"Nakon što je odbila da primi prijavu javnog skupa, Policijska stanica Savski venac nije odgovorila ni na prijavu skupa poslatu na drugi, zakonom predvidjen način  -  poštom", navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je "umesto da postupa po zakonu, Policijska stanica Savski venac na zahtev koji nije primljen, zaveden, niti pročitan, odgovorila saopštenjem u kojem iznosi nepotpune i neistinite informacije".

Ta stanica, povrh svega, "zvanično je saopštila da prijava nije bila u skladu sa zakonom što nikako nije moglo da bude utvrdjeno, a da prethodno prijava ne bude primljena i zavedena".

Navodi se i da su službenici pisarnice Polcijske stanice, "posle konsultacija sa starešinama, protivzakonito odbili da" to urade.

Ocenjuje se da se "time još jednom dokazuje da je MUP instrument u rukama Aleksandra Vučića, spreman ne samo da ćuti na pozive vezanih gradjana, već i da sprečava svaki pokušaj da se o tome javno govori".

"Nećemo dozvoliti da glavni i odgovorni za Savamalu ostane skriven, nećemo dozvoliti da nam pored pravne države i institucija oduzmu i slobodu okupljanja", zaključuje izborni štab Saše Jankovića u saopštenju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.