AAA

PREDSEDNIčKI IZBORI | 24.03.2017 13:00 > 24.03 13:51

Analitičari: Vučić uzurpira premijersku funkciju u kampanji

Politikolog Duško Radosavljević izjavio je da kandidat vladajuće koalicije za predsednika Srbije, srpski premijer Aleksandar Vučić vodeći kampanju "uzurpira" mesto predsednika Vlade.

"On se javnosti obraća kao predsednik Vlade i kroz ove izbore nam otkriva šta će raditi vlada koju on neće voditi. Već vidi sebe kao izabranog predsednika i utiče predominantno na političku scenu, tako što će raditi isto što i Boris Tadić  -  preko pozicije slabog predsednika vlade, a objektivno kontrolišuću većinu u parlamentu nametaće političku agendu. To je priča političke zloupotrebe", rekao je Radosavljević za portal Autonomija.

Prema njegovim rečima, bilo bi dobro da predsednik Vlade kaže kako to da ide na slabiju političku poziciju, a misli da će unaprediti reforme u Srbiji i kako će sva obećanja staviti u program vlade kojoj on neće biti na čelu.

Politički analitičar Boban Stojanović ocenio je da se Vučić kandidovao za predsednika Srbije zbog toga što je uvideo da je postojala ogromna šansa da aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić ili bilo koji drugi kandidat Srpske napredne stranke izgubi izbore.

"On to, s obzirom na svoj rejting i rejting stranke, nije smeo da dozvoli. Izmedju ostalog, jer bi neki opozicioni budući predsednik dobio ogromnu medijsku moć, što bi svakako uzdrmalo samu Vučićevu vlast", ocenio je Stojanović.

Prema njegovim rečima, ukoliko pobedi, za Vučića prelazak sa premijerske na predsedničku poziciju neće predstavljati veliki problem, s obzirom na to da će kroz uticaj u stranci koji ima definitivno ostati osoba koja će kreirati i voditi politiku Vlade Srbije.

"Neinstitucionalno i neustavno, ali slično kao što je Tadić radio u svom drugom mandatu. Kroz uticaj koji ima u partiji kontrolisaće poslanike, ministre i budućeg premijera. Prema tome, njemu to neće oduzeti moć koju ima i samo će opet u potpunosti urušiti politički sistem i političke institucije jer će neformalno sva moć biti u njegovim rukama", ocenio je Stojanović.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.