AAA

PREDSEDNIčKI IZBORI | 29.03.2017 10:35 > 29.03 17:34

Janković: Ako pobedim, Vučić neće koordinirati službe bezbednosti

Predsednički kandidat Saša Janković izjavio je da, ukoliko na predstojećim izborima dobije poverenje gradjana, premijer Aleksandar Vučić više neće biti operativni koordinator službi bezbednosti jer je tu reč o političkoj zloupotrebi sistema.

"To je politička zloupotreba sistema bezbednosti i to mora da se prekine. A on (Vučić) to danas radi. Sistem bezbednosti mora da se oslobodi od te vrste zloupotreba", rekao je Janković u predizbornom intervjuu agenciji Beta.

Janković je naveo da bi, u slučaju pobede, odmah pozvao šefove najviših državnih organa na razgovore i rekao im da se stvorila ogromna prilika da se gradjanima pokaže da imaju državu i institucije u kojima svako radi svoj posao po zakonu i Ustavu, a na u strahu i pod stranačkim obeležijima.

"Kao predsednik ću vratiti poverenje u te institucije, ali i institucijama značaj i smisao. Gradjani me se neće stideti, odgovaraću im, i moj mandat neće biti završen neslavno kao mandat Tomislava Nikolića koji nije smeo ni da se kandiduje, iako je to želeo. Kakav je to predsednik Srbije koji ne sme da se kandiduje ako mu Vučić to ne dozvoli?", rekao je on.

Janković je rekao da u Srbiji trenutno vidi tri ključna problema; postojanje neprestanog konflikta u društvu, za koji je optužio Vučića da ga stvara stalnim proglašavanjem svojih neistomišljenika za neprijatelje i izdajnike, zatim potrebu da se obavi depolitizacija državne uprave, i potreba da se iz institucija isteraju lažni eksperti a u njih uvedu pravi stručnjaci.

"Čuveni eksperti koje dovodi Vučić u liku Štros-Kana, Guzenbauera, Fratinija, Djulijanija, Šredera i vunderkinda Krstića  -  za kojeg ne znamo ni kako dodje a još manje kako ode iz Srbije", rekao je Janković.

On je ocenio da Srbija ima dovoljno stručnih inženjera, pravnika, agronoma, lekara i arhitekata i da im samo treba dati šansu da rade svoj posao i da bez pritisaka politike pokažu svoje znanje.

"Svako treba da radi svoj posao. A da sklonimo ljude koji nam za veliki novac kažu: 'Ako kaniš pobijediti ne smiješ izgubiti' i koji se slikaju sa predsednikom Vlade, države, pilotom, kopilotom, stjuardesom, vozačem šlepera kroz tunele i probačem polovnih aviona. Svako neka samo radi svoj posao", rekao je on.

Janković je rekao da je dijalog u Briselu dobra stvar i da bi podržao Vladu u nastavku tog procesa ali i dodao da to treba da bude društveni dijalog a ne dijalog dva čoveka.

Govoreći o eventualnom članstvo u NATO, Janković je rekao da Srbiju u tu organizaciju niko nije zvao i da ta odluka treba da bude posledica sveobuhvatnog sagledavanja tog problema iz ugla raznih naučnih i akademskih institucija.

"Ja bih voleo da ostanemo neutralni. Odrastao sam u nesvrstanoj Jugoslaviji, NATO nas je bombardovao i moja sklonost je otklon od vojnog svrstavanja. Ali to ne treba da bude posledica moje emocija i sklonosti, nego racionalna odluka zasnovana na argumentima", rekao je on i dodao da će kada dobije sve te argumente izaći pred gradjane i preporučiti im kako da glasaju na referendumu o tom pitanju.

On je rekao da bi voleo da argumenti budu takvi da preporuči zadržavanje neutralnog statusa ali da nema pravo da sopstvene stavove i sklonosti nameće celoj zemlji.

Govoreći o spoljnoj politici Srbije, Janković je rekao da smo ranije "sedeli na četiri stuba spoljne politike", ali da smo na kraju propali jer nismo imali svoj stub koji bi nas držao.

On je rekao da je dobro da država stremi učlanjenju u Evropsku uniju ali da je taj proces neizvestan i da je mnogo važnije od samog čina učlanjenja to da li će Srbija biti uredjena zemlja i da li će njeni gradjani živeti u skladu sa evropskim principima.

"Nije meni bitna značka na kojoj će da piše EU, nego da gradjani žive u uslovima koji su za njih najbolji. A ne da u Pčinjskom okrugu, oni koji imaju sreće da su zaposleni, prosečno zaradjuju 250 evra. Kakva je to Evropa? Kakva je Evropa u kojoj su mediji neslobodni i neravnopravni, u kojoj tužilaštvo ne može 11 meseci da otkrije ko je na tri sata okupirao deo glavnog grada", rekao je Janković.

On se založio za saradnju sa svim demokratskim državama na svetu, i sa Zapadom i sa Rusijom, ali da ta saradnja bude zasnovana na zajedničkim interesima a ne na navodnom prijateljstvu.

"Lični prijatelji su sjajna stvar. Samo se nikada ozbiljna diplomatija i medjunarodni odnosi nisu svodili na to", rekao je Janković.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.