AAA

PREDSEDNIčKI IZBORI | 29.03.2017 19:05 > 29.03 19:23

Jeremić simbolično vratio mural Novom Sadu


Pristalice predsedničkog kandidata Vuka Jeremića danas su simbolično "vratili" mural na jednu fasadu u centru Novog Sada, gde su ga pre dve prekrečila i dalje nepoznata lica.

Jeremićeve pristalice okačile su veliko platno sa originalnim izgledom tog murala na tu fasadu, a Jeremić rekao da je to poklon Novom Sadu.

"Ovo je naš poklon i pristojnoj i dostojanstvenoj Srbiji. A ovo mesto ovde je novosadska Savamala", rekao je Jeremić pred oko dve hiljade okupljenih pristalica.

Obećao je da "posle Uskrsa", odnosno posle drugog kruga predsedničkih izbora, u Srbiji više neće moći da se dogodi "nijedna Savamala".

Kolona je potom krenula ka Sportskom i poslovnom centru "Vojvodina", gde će biti održan predizborni skup.

Na čelu kolone bili su dobošari, a gradjani su uzvikivali "Vuče, Vuče!" noseći zastave Srbije i natpise "Drugi krug".

Mural, koji je francuski umetnik Gijom Remed poklonio Novom Sadu, prekrečen je u četvrtak, 16. marta, i do danas se ne zna ko je to uradio. Pojedine nevladine organizacije su protestovale zbog toga i najavile nove demonstracije.

Gradonačelnik Miloš Vučević je odbacio optužbe da je krečenje murala organizovala njegova vlast i rekao da se iza protesta "krije politička pozadina".

Rekao je da se zalaže da veliki grafit stilizovanog muškog polnog organa "ostane što duže na zidu" i ocenio da to treba da bude "slika i prilika Novog Sada".

Na mestu nekadašnjeg murala takodje nepoznati počinioci su dvaput nacrtali veliki muški polni organ, koji je takodje potom prekrečen, a zatim još jedan, koji je i danas na tom zidu.

Pojedini mediji spekulisali su da iza uklanjanja umetničkog murala stoji bački episkop Srpske pravoslavne crkve Irinej.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.