AAA

PREDSEDNIčKI IZBORI | 04.04.2017 18:25 > 05.04 00:15

'Protest protiv diktature': Ustala je Srbija, vidimo se sutra (FOTO, VIDEO)


"Protest protiv diktature", na kojem gradjani negoduju zbog pobede Aleksandra Vučića na nedeljnim predsedničkim izborima, održan je u utorak u više gradova u Srbiji, a u Beogradu je trajao oko četiri sata.

Protesti su organizovani preko Fejsbuka, nije poznato ko su organizatori i niko se do sada sa protesta nije zvanično obratio ni u jednom gradu.

U Beogradu je protest počeo ispred Doma Narodne skupštine u 18 sati a završen je oko 22 sata.

Demonstranti u Beogradu su uzvikivali "Av, av, av!", "Lopovi, lopovi!" i "Vučiću ped*ru!", "Vučiću  -  Vuline!", "Nećemo sendviče!". Protest su pratili dobošari, a okupljeni su nosili nalepnice "Puko si" i "Protiv nenormalnog" i transparente "Dole laži", "Lopove, pokrao si izbore", "djAVo" i "U ćošak".

Protestna kolona je prošla glavnim gradskim ulicama pored Gradske uprave Beograda, do Trga Republike, zatim do zgrada Politike i Radio-televizije Srbije, centralnim ulicama do Vlade Srbije i nazad, do Doma Skupštine Srbije gde je i završen.

Dok je kolona prolazila ulicama Kralja Milana, pojedini gradjani su je s terasa pozdravljali i mahali, što je masa pozdravila ovacijama.

Demonstranti su ispred RTS-a uzvikivali "Uprava napolje!" i "Prodane pi*ke!", dok je ispred Vlade Srbije zapaljena baklja i istaknut transparent "Vučiću lopove, pokrao si izbore". Grupa od nekoliko demonstranata probila se do ulaza u Dom Narodne skupštine koji je obezbedjivao kordon od oko 30 policajaca.

Kolona je u jednom trenutku bila dugačka nešto više od kilometra i prostirala se od Železničke stanice do Trga Slavija.

Protest je završen ispred Doma Narodne skupštine povicima "Ustala je Srbija, vidimo se sutra!".

Mladi su se okupili večeras i u Nišu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Novom Pazaru, Kragujevcu, Subotici, Kraljevu, Boru, Leskovcu, Vranju, Čačku...

Na ulicama Novog Sada se u drugom "Protestu protiv diktature" hiljadama studenata i drugih mladih, tokom dvosatne protestne šetnje pridružio veliki broj gradjana.

U velikom broju, oko 5.000 na ulice su izašle i Nišlije, koje su nosile transparente "Neću sendvič, hoću promene", "Neću Cecu za ministarku", "Vučiću Šrederu".

U Kragujevcu se okupilo oko hiljadu studenata, učenika i gradjana koji su ispred Skupštine Kragujevca uzvikivali "Vučiću lopove!", "Vučiću lopove, pokrao si glasove!", "Av, av!" i "Izlazite napolje!".

Novopazaraca je na protestu bilo u desetinama, s transparentima "Studiramo, ne kupujemo diplome", "Ovo je grad mantija i ćevapa, a ne sendviča", "Pokrali ste sve u šes' ", "Samo jako", "Bez straha" i "Biračko mesto zločina".

Protestu su se pridružili i Borani, nekoliko stotina koji su nosili transparente "Nije moj predsednik" i "Drugi krug".

Na ulice su izašli i Kraljevčani, više od 200, kao i Zrenjaninci, koji su prošetali centrom grada u znak protesta.

Ranije danas u Čačaku se okupilo više od 1.000 učenika srednjih škola i studenata.

Svoje nezadovoljstvo iskazalo je oko hiljadu Subotičana, uglavnom mladih, koji su oštro kritikovali vlast Srbije uz cenu da su glasovi gradjana pokradeni na izborima, a da ih je pokrao pobednik, Aleksandar Vučić.

Pedesetak, pretežno mladih odazvalo se protestu na Trgu Staniše Stošića u Vranju.

Na jugu Srbije protestovalo se i u Leskovcu i Vlasotincu.

Drugoplasirani predsednički kandidat Saša Janković, Boško Obradović, Luka Maksimović (Ljubiša Preletačević Beli) i Demokratska stranka poslali su saopštenja u kome podržavaju protest uz poziv da on bude miran.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da u Srbiji ima pravo da protestuje svako ko je nezadovoljan izborima, sve dok je to mirno.

Povezane vesti:

Protest u Subotici: Dosta diktature i medijskog mraka

Oko 5.000 mladih na protestu u Nišu (FOTO)

Protest u Novom Sadu uz manje incidente (FOTO)

Protest mladih Kraljevčana zbog izbornih rezultata

Protest mladih i u Zrenjaninu

Protest u Novom Pazaru: Grad ćevapa i mantija, a ne sendviča

Više od 1.000 učenika i studenata protestovalo u Čačku

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 4

Antibot05/04/2017 09:29

Pazite da Sluzba ne ubaci razbijace izloga i izazivace nereda i pozara. Jer sutradan u medijima : "Evo sta rade protestanti".

СЕНОВИЋ05/04/2017 07:55

Видим да су пароле на латиници. Имам утисак да се буне у Загребу.

maxx05/04/2017 01:05

Ljudi moji, gde ste bili pre izbora ako vam je toliko stalo do demokratije I ako ste toliko protiv "diktature".

Posmatrac05/04/2017 00:00

Pazite da Sluzba ne ubaci razbijace izloga i izazivace nereda i pozara. Jer sutradan u medijima : "Evo sta rade protestanti".

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.