AAA

PREDSEDNIčKI IZBORI | 15.04.2017 18:45 > 15.04 20:23

Održan 13. gradjanski protest u Beogradu (FOTO, VIDEO)


Nekoliko stotina učesnika protesta "Protiv diktature" okupilo se u subotu uveče po 13. put ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu, odakle su prošetali širim centrom grada uzvikujući parole protiv aktuelne vlasti i zahtevajući slobodu medija.

Skup je počeo oko 18.30, kada su sišli na kolovoz i blokirali saobraćaj. Okupljanje je kasnilo oko pola sata jer se na istom mestu održavao 57. skup vernika koji se protive potapanju valjevske Gračanice, crkve iz 15. veka koja je potopljena punjenjem veštačkog akumulacionog jezera.

Uz zvuke pištaljki i truba, kao i transparente "Protiv terora vlasti" i zastave Srbije, učesnici protesta krenuli su ka Terazijama, gde su negodovali zbog izveštavanja dnevnog lista Informer.

Demonstranti su, takodje, uzvikivali "Vučiću lopove, pokrao si izbore!", "Izlazite napolje!" i "Dole diktatura!".

Nakon toga kolona se uputila preko Trga Republike i Makedonske ulice do Radio-Televizije Srbije, gde su demonstranti nakratko zastali i uzvikivali "Hoćemo ostavke!".

U trenutku dok su se učesnici protesta nalazili ispred zgrade Javnog servisa RTS, naišla su kola Hitne pomoći sa uključenim rotacionim svetlima. Demonstranti su se razmakli da kola Hitne pomoći prodju, što je izazvalo aplauz okupljenih.

Skup je završen šetnjom do Doma Narodne skupštine, odakle je povorka i krenula, uz uzvike "Sutra u 18!", odnosno najavu da će protest biti nastavljen u nedelju u 18 časova.

Na skupu nije bilo vidno prisustvo uniformisane policije, osim saobraćajaca koji su zatvarali ulice kojima je kolona prolazila.

Protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije su počeli 3. aprila, dan posle predsedničkih izbora.

Gradjani traže smenjivanje "političke elite" na čelu s premijerom i pobednikom izbora Aleksandrom Vučićem, fer i slobodne izbore, smenjivanje članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, slobodu medija i razrešenje "svih korumpiranih funkcionera".

Vladi je dat rok do 17. aprila da ispuni njihove zahteve.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.