AAA

REGION | 16.11.2018 10:10

Crnogorski mediji: Gruevski iz Crne Gore pobegao za Madjarsku preko Srbije

Odbegli bivši makedonski premijer Nikola Gruevski otišao je u Madjarsku preko Crne Gore i Srbije, piše danas podgorička štampa.

Potvrdu te vesti dobila je i agencija Beta u diplomatskim krugovima. Gruevski je u Crnu Goru iz Albanije ušao sa makedonskom ličnom kartom, potvrdjeno je Beti.
Gradjanima Makedonije nisu potrebni pasoši za ulazak u Crnu Goru, a za Gruevskim u tom trenutku, kako je saopšteno, nije bila raspisana poternica.

Prema pisanju podgoričkih Vijesti, Gruevski je u Crnu Goru ušao 11. novembra u 19.19 preko graničkog prelaza Božaj, a u 22.16 istog dana izašao je iz te zemlje na graničnom prelazu Dobrakovo, sa Srbijom.

Kako se navodi, kad je Gruevski ulazio u Crnu Goru, s njim su bili nosioci madjarskih diplomatskih pasoša, Kulsar Antal i Varsalvai Šaba, a prilikom ulaska u Srbiju, Časar Jozef Zoltan i Feledjazi Šaba, takodje nosioci diplomatskog pasoša Madjarske.

"U Srbiju je ušao automobilom registarskih oznaka 55A05 u kojem su bili Časar Jozef Zoltan i Feledjazi Šaba. Obojica su nosioci diplomatskog pasoša Madjarske", objavili su jutros podgorički mediji.

Na zvaničnom sajtu madjarske ambasade u Podgorici navodi se da je Zoltan zamenik ambasadora Madjarske u Crnoj Gori, a Šaba konzul. Uz ambasadu u Podgorici, Madjarska u Crnoj Gori ima i konzulat u Herceg Novom.

Crnogorska policija sinoć je saopštila da je Gruevski u Madjarsku otišao preko Crne Gore. U šturom saopštenju policija je navela da je Gruevski u Crnu Goru ušao 11. novembra i istog dana napustio zemlju.

Nije navedeno iz koje zemlje i preko kojeg graničnog prelaza je bivši premijer Makedonije ušao u Crnu Goru, niti preko kojeg graničnog prelaza je napustio zemlju.

Gruevski, kome je sud prošle godine oduzeo privatni i diplomatski pasoš, pobegao je u Madjarsku da bi izbegao izdržavanje kazne od dve godine zatvora na koju je pravosnažno osudjen zbog nezakonite kupovine blindiranog "mercedesa" dok je bio premijer.

Na Fejsbuku je Gruevski u utorak 13. novembra napisao da je "poslednjih nekoliko dana primio bezbroj pretnji po život" i da je u Budimpešti, gde je od madjarskih vlasti zatražio politički azil što je Madjarska potom i potvrdila.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.