AAA

REGION | 17.11.2018 15:15 > 17.11 15:35

Avion kojim leti Orban bio u Beogradu kada je Gruevski najavio azil u Madjarskoj

Privatni avion koji koristi i premijer Madjarske Viktor Orban, doleteo je iz Budimpešte u Beograd i ubrzo se vratio kada je bivši premijer Makedonije, Nikola Gruevski, bežeći od zatvorske kazne u svojoj zemlji, najavio da će tražiti azil u Madjarskoj, piše nezavisni madjarski sajt vesti atlatszo.hu (Transparentnost). Na sajtovima koji prate letove aviona, široko su dostupni podaci o tom letu aviona kanadske proizvodnje, "Bombardier Global 6000" s registarskom oznakom Austrije "OE-LEM".

Pošto je u ponedeljak, 12. novembra, Gruevski objavio da je zatražio politički azil u Madjarskoj, piše sajt, taj "luksuzni privatni avion koji koristi madjarska vladajuća i poslovna elita", u utorak, 13. novembra, rano ujutro je iz Budimpešte doleteo u Beograd i potom se vratio u Budimpeštu.

Sajt kao vlasnika aviona navodi bliskog Orbanovog prijatelja, biznismena Lerinca Mesaroša, drugog po bogatstvu u Madjarskoj, a prenosi i da Vlada "aludira" da na letove tim avionom premijera Orbana vodi i drugi biznismen, Ištvan Garanči, jedan od najmoćnijih ljudi u Madjarskoj i takodje fudbalski magnat, kao i Mesaroš.

Avion s oznakom "OE-LEM" je iz Beča, gde je stacioniran, u Budimpeštu je doleteo u utorak, 13. novembra, nešto pre 06.30, uzleteo je u 08.00 i u Beograd sleteo pola sata kasnije. Iz Beograda je uzleteo popodne u 15.30 i u 16.00 sleteo u Budimpeštu gde je i ostao.

"Madjarski mediji se pitaju kako je Gruevskom dozvoljeno da udje u zemlju bez važećeg pasoša oduzele su mu ga makedonske vlasti", navodi sajt.

Pošto su madjarske vlasti izgradile ogradu na granici sa Srbijom, svako ko želi da traži azil, treba da čeka na graničnoj liniji, u takozvani tranzitnoj zoni.

Zato je Madjarski Helsinški komitet naveo da bi, po strogim pravilima koja je uvela Orbanova vlada, Gruevski morao zatražiti azil na granici i sačekati u toj tranzitnoj zoni.

Ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto potvrdio je 14. novembra da je Madjarska dopustila Gruevskom da zahtev za azil podnese u kancelariji Službe za imigraciju u Budimpešti. Sijarto je taj poseban tretman objasnio "razlozima bezbednosti" i time što je Gruevski deset godina bio premijer Makedonije. Sijarto nije komentarisao kako je Gruevski mogao da udje u Madjarsku bez pasoša, navodi sajt Atlatszo.

Medjutim, samo dan kasnije, 15. novembra, zvaničnik kancelarije premijera Djerdjelji Guljaš je na konferenciji za novinare rekao nešto drugo: da Gruevski zahtev za azil nije podneo ne u Madjarskoj, nego u madjarskoj diplomatskoj misiji u inostranstvu.

Guljaš je tvrdio i da "madjarska država ni na koji način nije učestvovala u odlasku Gruevskog iz Makedonije, i ni na koji način mu nije pomogla".

Ipak, zaključuje madjarski sajt, svega nekoliko sati kasnije, albanska policija je potvrdila da je Gruevski napustio Albaniju u automobilu Ambasade Madjarske u Tirani, s diplomatskom registracijom, dok je i Dojče vele ukazao da su madjarske diplomate pomogle bekstvo Gruevskog od izdržavanja zatvorske kazne u Makedoniji zbog korupcije.

Gruevski, kome je sud prošle godine oduzeo privatni i diplomatski pasoš, pobegao je u Madjarsku da bi izbegao izdržavanje kazne od dve godine zatvora na koju je pravosnažno osudjen za nezakonitu nabavku luksuznog "mercedesa" u vreme dok je bio premijer, a predstoiji mu sudjenje i zbog drugih dela.

Policija Albanija je tek u četvrtak, 15. novembra, potvrdiila da je Gruevski preko prelaza Han Hoti-Murićan, na granici sa Crnom Gorom, u nedelju, 11. novembra otišao u Madjarsku kao putnik u automobilu Ambasade Madjarske u Tirani, s registracijom "CD1013A".

Albanska policija napominje da tog dana još nije bilo poternice Makedonije ili Interpola za Gruevskim.

Makedonsko odeljenje Interpola je tek u utorak, 13. novembra u 19.35 poslalo informaciju Interpolu Tirana da se Nikola Gruevski traži medjunarodnom poternicom, navodi se u albanskom saopštenju.

Uz to su albanski mediji preneli da je pregledom "TIMS sistema" ustanovljeno da Gruevski u Albaniju iz Makedonije nije ušao preko zvaničnog prelaza, što po skopskoj agenciji MIA, ostavlja mogućnost da je ušao preko nekog ilegalnog prelaza.

U petak, 16. novembra, podgorička štampa je objavila da je odbegli bivši makedonski premijer otišao je u Madjarsku preko Crne Gore i Srbije, što je agenciji Beta potvrdjeno u diplomatskim krugovima.

Gruevski je u Crnu Goru iz Albanije ušao sa makedonskom ličnom kartom pre no što je za njim raspisana poternica, potvrdjeno je Beti.

Po pisanju podgoričkih "Vijesti", Gruevski je u Crnu Goru ušao 11. novembra u 19.19 preko graničkog prelaza Božaj, a u 22.16 sati je iz Crne Gore prešao u Srbiju na graničnom prelazu Dobrakovo.

Kako su naveli, kad je Gruevski ulazio u Crnu Goru, s njim su bili nosioci madjarskih diplomatskih pasoša, Kulsar Antal i Varsalvai Šaba, a prilikom ulaska u Srbiju automobilom diplomatskih registarskih oznaka 55A05, s njim su bili Časar Jozef Zoltan i Feledjazi Šaba, takodje nosioci diplomatskih pasoša Madjarske.

Na sajtu Ambasade Madjarske u Podgorici piše da je Zoltan zamenik ambasadora Madjarske u Crnoj Gori, a Šaba konzul.

Crnogorska policija je takodje saopštila da je 11. novembra Gruevski u Madjarsku otišao preko Crne Gore.

Danas, u subotu, premijer Makedonije Zoran Zaev je izjavio je da će Gruevski biti vraćen u Makedoniju i demantovao da se dogovorio s njim i omogućio mu bekstvo.

"Majdarska treba da kaže da li je bio kidnapovan, ili je svojevoljno ušao u diplomatsko vozilo", rekao je premijer Makedonije.

Takodje danas, bugarska novinska agencija Fokus je objavila da joj je neimenovani visoki predstavnik VMRO DPMNE čiji je Gruevski počasni predsednik, rekao da je odbegli bivši premijer Makedonije napustio Madjarsku.

Na sajtu Fokusa (focus-news.net) piše da su krajnje odredište Gruevskog Rusija i Turska.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.