AAA

REGION | 19.11.2018 18:20

Makedonija uručila protestnu notu Madjarskoj zbog Gruevskog

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije uručilo je danas protestnu notu ambasadoru Madjarske u Skoplju Laslu Duksu povodom bekstva iz bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog.

Duks je pozvan u ministarstvo radi uručivanja protestne Madjarskoj povodom poslednjih informacija povezanih s bekstvom Gruevskog i njegovog zahteva za azil u Madjarskoj, saopštilo je makedonsko ministarstvo.

Posle bekstva Gruevskog, osudjenog na dve godine zatvora, u medijima su se pojavile informacije da je on iz Makedonije stigao u Madjarsku uz pomoć madjarskih diplomatskih predstavništava u Albaniji i Crnoj Gori.

Državni sekretar u makedonskom ministarstvu Viktor Dimovski je u razgovoru s Duksom izrazio nadu da će Madjarska "odmah i bez odlaganja odbaciti zahtev osudjenika i begunca od pravde Nikole Gruevskog za azilantski status i predati ga Makedoniji zbog izdržavanja zakonske kazne i nastavka ostalih sudskih postupaka".

Skoplje se nada da će Madjarska postupiti u duhu dobrih bilateralnih odnosa i evropskih vrednosti, povezanih s principima vladavine prava, rekao je Dimovski.

Gruevski je pobegao u Madjarsku da bi izbegao izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne na koju je osudjen zbog nezakonite kupovine blindiranog Mercedesa dok je bio premijer.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.