AAA

REGION | 26.12.2018 17:00

Dodik: RS je pravna država u kojoj se mora poštovati zakon

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska pravna država u kojoj se moraju poštovati zakoni, zbog čega Davora Dragičevića zakon ne prepoznaje kao oca koji je izgubio sina, već kao gradjanina koji se ogrešio o zakon.

On je rekao da se "duboko saoseća sa bolom porodice Dragičević", kao i da je razočaran brzinom kojom tužilaštvo vodi slučaj stradanja 21-godišnjeg mladića Davida Dragičevića.
Dodik je za novinsku agenciju Srna ocenio da je nesrećna okolnost to što je pod udar zakona došao otac koji je izgubio sina, ali da ga u bilo kojoj zemlji sveta zakon ne bi prepoznavao kao oca koji je izgubio sina, već kao gradjanina koji se ogrešio o zakon.

"Nisam se oglašavao tokom jučerašnjeg dana, jer sam odmah po hapšenju Davora Dragičevića informisan da je sve uradjeno po slovu zakona. Isto tako sam informisan da su i dogadjaji koji su usledili, a koje smo pratili putem medija, deo policijsko-tužilačke akcije, o kojoj kao političar ne mogu i neću da govorim", rekao je Dodik.

On je naveo da ono o čemu i kao funkcioner i kao čovek može da govori jeste da slike koje su se videle juče u Banjaluci nisu prijale ničijem oku, niti su nešto što iko želi da vidi.

"Moram da priznam da sam šokiran scenama u kojima se juče na Trgu Krajine vide majke sa malom decom i javno pitam sve u Republici Srpskoj ko bi svoje dete doveo na mesto koje je sasvim očigledno mesto opsežne policijske akcije", rekao je Dodik.

On je rekao da je juče na Trgu vidio i "skandal političare" koji, kako je ocenio, tragediju porodice Dragičević "i dalje monstruozno zloupotrebljavaju i javno dovode u pitanje sprovodjenje zakona za koje su neki od njih svojevremo i glasali".

"Pitam sve u Republici Srpskoj, ali i u regionu i svetu, koja bi policija dozvolila da bilo ko nekažnjeno napada ili tuče njene pripadnike tokom vršenja svojih ustavnih i zakonskih obaveza", kazao je Dodik.

Policija RS juče je prvo uhapsila Davora Dragičevića, oca ubijenog mladića Davida Dragičevića, potom je privela njegovu majku Suzanu Radanović, nekoliko članova grupe "Pravda za Davida", kao i troje opozicionih političara.

Pripadnici Jedinice za podršku RS su opkolili Trg Krajine, sa kojeg su uklonjeni svi simboli posvećeni ubijenom mladiću, a potom je u nekoliko navrata silom krenula na okupljene gradjane, potisnuvši ih s Trga Krajine u park "Petar Kočić".

Gradjani su se na kraju okupili u porti hrama Hrista Spasitelja, a policijski kordoni bili su rasporedjeni oko crkvene porte.

U nemirima je povredjeno više gradjana i jedan policajac.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.