AAA

REGION | 08.01.2019 15:30

Pupovac osudio objavu Ivana Djakića na Fejsbuku kao govor mržnje i poziv na nasilje (VIDEO)

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i poslanik u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac osudio je kao govor mržnje i poziv na nasilje objavu na Fejsbuku Ivana Djakića, sina saborskog poslanika vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) koji je Srbima "čestitao" Božić fotografijom ustaše koji drži odsečenu glavu četnika.

Na konferenciji za novinare u Saboru Pupovac je izrazio sumnju da će pravosudje to sankcionisati po službenoj dužnosti, ali i rekao da vlada Andreja Plenkovića i dalje ima njegovu podršku, prenela je agencija Hina.

On je rekao da ne veruje da će "oni koji treba to da sankcionišu, odraditi svoj posao, štititi državu, poštovati zakon i Ustav i zaštititi napadnute", pa je najavio da će zato krivičnu prijavu podneti neka od srpskih zajednica.

Pupovac je ocenio da je "previše dopuštenog da se čini i postupa prema Srbima u Hrvatskoj" i dodao da je zbog toga moguće odašiljanje takvih poruka, uprkos porukama državnog vrha, prisustva premijera i ministara na božićnom prijemu i susreta predsednice Republike s najvišim predstavnikom Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.

Hrvatska policija danas je zbog govora mržnje na Fejsbuku privela Ivana Djakića čiji je potez jutros  kao sramotan i uvredljiv osudio i njegov otac, poslanik HDZ u Saboru Josip Djakić.

Ivan Djakić (22) je juče na Fejsbuku okačio fotografiju osobe s ustaškim obeležjima koja u ruci drži odrubljenu glavu osobe s četničkim simbolima, a uz fotografiju je napisao "Svim ‘prijateljima’ srbićima sretan božić".

On je tu objavu brzo obrisao i izvinio se "svima koje je uvredio".

"Podelio sam fotografiju od kolege i izbrisao je za minut. To nije moje mišljenje i ovim putem se izvinjavam svima koje sam uvredio, te im čestitam Božić", rekao je Ivan Djakić za portal Indeks.

HDZ je sinoć najoštrije osudio Djakićev govor mržnje i pozivanje na društvenu netrpeljivost i najavio da će protiv njega pokrenuti disciplinski postupak, navodi Hina.

Djakić se jutros iščlanio iz HDZ-a, a njegov otac je naveo da taj čin smatra priznanjem velike greške i "težine nemilog čina".

 


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.