AAA

REGION | 09.01.2019 13:40

U Banjaluci počeo defile povodom Dana RS (VIDEO)


Povodom 9. januara Dana Republike Srpske (RS) u Banjaluci je počeo svečani defile u kojem učestvuje više od 500 pripadnika MUP-a RS i oko hiljadu predstavnika civilnog sektora.

Komandir počasne jedinice Vitomir Petričević predao je raport Željki Cvijanović, predsednici RS.

Defile predvodi glavni policijski inspektor Borislav Šarić.

Povodom 100 godina od ulaska srpske vojske u Banjaluku, u defileu su kadeti Policijske akademije obučeni u tradicionalne uniforme srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

Na Trgu Krajine su prisutni zvaničnici RS, predstavnici RS u institucijama BiH, gosti iz Srbije, ruski ambasador Petar Ivancov, kao i ostale ličnosti iz političkog i javnog života RS.

Uz premijerku Srbije Anu Brnabić na Trgu Krajine je i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Pripadnici Trećeg pešadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH ove godine ne učestvuju u obeležavanju Dana RS.

Na Trgu Krajine okupljeno je i nekoliko stotina gradjana, a gradjani su rasporedjeni glavnom Banjalučkom ulicom kojom prolaze učesnici učesnici defilea.

Ustavni sud BiH je novembra 2015. godine proglasio neustavnim i diskriminišućim 9. januar kao Dan Republike, jer se na taj dan obeležavala i krsna slava RS Sveti arhidjakon Stefan.

U RS je potom održan referendum na kome su gradjani podržali da se 9. januar i dalje slavi kao Dan RS.

Potom je RS ukinula odredbe Zakona o praznicima RS koje su se odnosile na 9. januar, a Narodna skupština RS je usvojila novi Zakon o Danu RS, prema kojem se taj dan i dalje obeležava 9. januara, ali kao sekulаrni i neobavezujući praznik.

U hotelu Holidej in u Sarajevu 9. januara 1992. godine tadašnji srpski poslanici u parlamentu Socijalističke republike BiH usvojili su Deklaraciju u proglašenju Republike srpskog naroda u BiH i od tada se 9. januar obeležava kao Dan RS.

Povodom Dana RS Brnabićeva odlikovana Ordenom RS na lenti

Predsednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović danas je povodom 9. januara Dana Republike premijerki Srbije Ani Brnabić u Banjaluci uručila Orden RS na lenti.

Brnabićeva je odlikovana za "naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa Srbije i Srpske, kao i za nemerljiv doprinos u borbi za fizički i duhovni opstanak, afirmaciju i razvoj RS".

"Lenta je potvrda odgovorne politike predsednika i Vlade Srbije", izjavila je Brnabić i čestitala svim gradjanima RS praznik.

Orden RS na lenti koji je danas uručen premijerki Brnabić ustanovljen je 1993, a dobili su ga ranije i Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik ratni lideri bosanskih Srba koji su pred Haškim tribunalom osudjeni za ratne zločine.

Predsednica RS Željka Cvijanović danas je u Palati Republike uručila odlikovanja za 16 pojedinaca, institucija, organizacija i udruženja.

Odlikovan je i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov Ordenom sa zlatnim vencem za rad i izvanredne zasluge u medjunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa Rusije i Srpske.

Izmedju ostalih, odlikovan je i srpski košarkaš Dejan Bodiroga.

Posthumno je odlikovan i general-major Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osudjen za ratne zločine i granatiranje Šibenika 1991, kao pukovnik u Kninskom korpusu kojim je komandovao Ratko Mladić.

Cvijanović je kazala da je Lisica odličje koje je danas uručeno njegovom sinu zaslužio kao neustrašivi ratnik i borac za slobodu srpskog naroda.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.